Pilule za kontracepciju mogu utrostručiti rizik od raka dojke

149 pregleda 0 komentar(a)
kontracepcija, Foto: Shutterstock
kontracepcija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.07.2017. 18:14h

Novo istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Mičigen pokazalo je da žene koje koriste kontracepcijske pilule imaju veći rizik od raka dojke. Navode kako kontracepcijske pilule mogu povećati nivo estrogena i progesterona što, u donosu na žene koje ih nikad nisu uzimale, može utrostručiti rizik.

Istraživanje je pokazalo da je krv žena koje su uzimale kontracepcijske pilule imala mnogo viši nivo hormona nego krv žena koje nikada nisu uzimale kontracepcijske pilule. Četiri od sedam testiranih žena imale su četiri puta viši nivo progesterona u krvi, a 40 posto žena imalo je viši nivo estrogena.

Bez obzira na nalaze, glavna autorka studije Beverl Strasman naglašava da pilule imaju pozitivan učinak na zdravlje mnogih žena te da rezultate treba oprezno interpretirati i uzeti s rezervom, jer ne postoji lagan odgovor kada se procjenjuju pogodnosti i rizik. Takođe, ističe da žene u fertilnoj dobi imaju mali rizik za obolijevanje od raka dojke, prenosi klix.ba.

Prema podacima najveće dobrotvorne institucije za istraživanje raka "Cancer Research UK" najmanje jedan posto žena oboli od raka dojke zbog primjene kontracepcijskih pilula.

"Zaštitni učinak pilule protiv raka maternice i raka jajnika veći je nego povećani rizik od raka dojke. To znači da, ako uzmete u obzir sve žene koje su koristile kontracepcijske pilule, zaštitni učinci nadilaze povećani rizik od raka", navode.

Bonus video: