Izložba Blaža Kovačevića: Ni previše straha, ni previše slobode

Kovačević se predstavio sa deset specijalno odštampanih radova na polikarbonatnoj foliji nastalih od 2015. do 2017. godine
78 pregleda 0 komentar(a)
Blao Kovačević, Foto: Slavica Kosić
Blao Kovačević, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 03.07.2017. 10:35h

Izložba “Predmet (Case)” Blaža Kovačevića, profesora umjetnosti na Odsjeku za umjetnost i dizajn Državnog njujorškog univerziteta Binghamton, otvorena je u hercegnovskoj galeriji “Sue Ryder”.

Kovačević se predstavio sa deset specijalno odštampanih radova na polikarbonatnoj foliji nastalih od 2015. do 2017. godine.

“Autor-umjetnik ili medijator nam skreće pažnju na fenomen skrivenog i otkrivenog, na činjenicu da je sve transparentno, vidljivo Velikom bratu. U rendgenskim snimcima nesumnjivo ima ljepote. Gustina skenirane materije pruža obrise u rasteru od crne do bijele, odnosno od 0 do 1.

Instrumenti u futrolama djeluju organski: trommbon je pužolik, harmonika ima rebra... I to budi još jednu asocijaciju. U sličnoj 'ambalaži', kada bismo skenirali čovjeka dobili bismo kompleksnu sliku mehanizma, instrumenta, tvari. Kao što ni instrument ne svira dok po njemu ne zapleše ruka i nadahnuće, tako je i ta naša tvar nežica dok se u nju ne usadi duh i tajna. Zato je toliko važno održati tajnu živom i suprostaviti se besmislu duhom”, kazala je otvarajući izložbu Milina Kovačević.

Blažo Kovačević rođen je u Podgorici, magistrirao je na Pensilvanijskoj akademiji lijepih umjetnosti, izlagao u Crnoj Gori, Evropi, Americi... Predaje na Bighamton univerzitetu, a ono što likovna publika pamti iz njegovog kreativnog djelovanja je projekat “Probe“ definisan kao pretres na aerodromskom terminalu. Kovačević kaže da se i dalje na neki način bavi tom temom.

“Definitvno ne zagovaram te pretrese i nepoštovanje slobode i privatnosti, ali gledam šta se dešava kad su društva liberlana - to prelazi u dekadenciju, to zahtjeva ispravljanje toka. Sredina je neophodna: da ne postoji ni strah, ali ni previše slobode ”, prokomentarisao je umjetnik.

U muzičkom programu je učestvovao Maksim Uredšić.

Izložba Blaža Kovačevića u hercegnovskoj galeriji “Sue Ryder” biće otvorena do sedemog jula.

Bonus video: