“Ožalošćena porodica” na otvaranju Grad teatra

Ekskluziva ovogodišnjeg festivala su “Gospoda Glembajevi” Miroslava Krleže, u novom rediteljskom “čitanju” Zlatka Svibena
0 komentar(a)
Ožalošćena porodica, Foto: Vecer.com
Ožalošćena porodica, Foto: Vecer.com
Ažurirano: 03.07.2017. 08:51h

Međunarodni festival Grad teatar Budva, koji je za svoje ovogodišnje, 31. izdanje odabrao naslov “Za tri groša”, asocirajući na “Operu za tri groša”, jedno od najizvođenijih djela Bertolta Brehta, koje je u vrijeme svog nastanka bilo zabranjivano, mnogo je više od puke metafore. To što se jedan od najistaknutijih njemačkih dramatičara, pjesnika, pripovjedača i teoretičara XX vijeka (1898-1956), intelektualac koji je smatrao da je teatar mjesto kulturnog, građanskog i socijalnog angažmana, političkog prosvjetljenja i agitacije makar i naslovom “vraća” na budvanski festival, zapravo je simbol programske ponude i neki “zajednički imenitelj” tema kojima će se baviti 31. Grad teatar.

Posljednji put, Breht je na budvanskim scenama bio prisutan 2001, kada je premijerno izvedena njegova “Majka hrabrost”, u režiji Rahima Burhana, koprodukcija romskog Teatra “Pralipe” iz Milhajma i Grada teatra.

Na samom otvaranju 31. Grad teatra, u srijedu petog jula, biće izvedena “Ožalošćena porodica” Branislava Nušića, koprodukciju Slovenskog ljudskog gledališča iz Celja i Prešernovog gledališča iz Kranja, u kojoj reditelj Igor Vuk Torbica iz vizure našeg vremana “raskrinkava” našu beskrupuloznost, gramzivost, potrošačku svijest… Tu je i “Balon”, zagrebačkog Teatra Exit, drama Mata Matišića, u režiji Miroslava Brečića, priča koja otkriva mračne pukotine na našminakom licu svijeta. Na scenu Grad teatra vraća se i Dejan Dukovski, jedan od najznačajnijih dramatičara u regionu i ovom dijelu Evrope. Poslije njegovih sjajnih drama iz 90-ih godina, “Bure baruta” i “Mamu mu, ko je prvi počeo”, sada ćemo vidjeti njegov “Prometejev put”, u režiji Milana Neškovića, produkciju Dorćol Platza iz Beograda. Na Grad teatru će biti izvedena predstava “Sloboda kao najskuplja kapitalistička reč”, autorski projekat Maje Pelević i Olge Dimitrijević, produkcija beogradskog Bitef teatra. Mađarski reditelj i dramatičar Arpad Šiling, jedan od vodećih autora evropskog teatra predstaviće se budvanskoj publici svojim projektom “Dokle pogled seže”, koji je režirao u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju. Jedan od najznačajnijih reditelja u regionu, Boris Liješević, u svoju rodnu Budvu, na Grad teatar, dolazi sa autorskim projektom “Čuvari tvog poštenja”, produkcija Gradskog pozorišta iz Podgorice.

Ekskluziva ovogodišnjeg Dramskog programa Grad teatra svakako su “Gospoda Glembajevi” Miroslava Krleže, u novom rediteljskom “čitanju” Zlatka Svibena, koji samo nekoliko dana poslije premijere na Dubrovačkim ljetnjim igrama, 13. avgusta stižu pred publiku budvanskog festivala.

Na festivalu će biti igrana prošlogodišnja koprodukcija Grad teatra i beogradskog Ateljea 212, Bergmanova “Jesenja sonata”, u režiji Jagoša Markovića.

Šekspirova “Ukroćena goropad”, u režiji Zorana Rakočevića, koprodukcija Grad teatra, FDU na Cetinju i Crnogorskog narodnog pozorišta, premijerno će biti grana prvog avgusta. Publika će biti u prilici da pogleda i predstavu “Kod Nojeve barke u 8”, u režiji Roberta Valtla, produkciju Gradskog pozorišta iz Podgorice.

U Off programu publiku očekuju poznati, angažovani autori - Mirjana Karanović, koja se predstavlja režijom “Bliskosti”, Vida Ognjenović sa režijom Servantesove “Međuigre”, a tu je i Dokumentarni teatar “Pozorište o Kotoru”, sa projektom “KoTo(R) o Kotoru”, u režiji Petra Pejakovića, čiji su autori građani i građanke Kotora.

Bonus video: