Od emocija se možemo razboljeti: Kako misli utiču na naše fizičko zdravlje?

Najjači remetioci našeg uravnoteženog emotivnog stanja su: otkaz, preseljenje, smrt, rastanak, razvod, bolest, unapređenje, novčani problemi, dolazak bebe
535 pregleda 0 komentar(a)
plakanje, suze, Foto: Shutterstock
plakanje, suze, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.07.2017. 17:15h

Nauka godinama istražuje uticaj emocija na fizičko stanje čovjeka. Prema zaključcima psihologa, pozitivne emocije, pozitivne misli i stavovi utiču na brži oporavak od bilo koje bolesti, utiču na bolji san, smanjuju mogućnost prehlade... Istraživanja su pokazala da zahvalnost, poštovanje, ljubav, razigranost, veselost, vedrina direktno pozitivno utiču na naše fizičko zdravlje.

Svjetska zdravstvena organizacija definiše zdravlje kao stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja. Upravo ta definicija ukazuje na činjenicu da su mentalno i fizičko zdravlje neraskidivo povezani. Bolesti mijenjaju naše raspoloženje i razumijevanje okoline. Bilo da je riječ o prehladi i virusu koji nas čine malaksalim, razdražljivim, umornim, neraspoloženim; ili akutnim bolestima koje nas čine zabrinutim, sve to vodi ka stresu, a on dalje do pogoršanja cjelokupnog zdravstvenog stanja. Mnogi upadaju u vrtlog anksioznosti i depresije. Fizički znaci koji mogu pokazati da je emotivno stanje van ravnoteže si glavobolja, bol u leđima, promjena apetita, bol u grudima, zatvor ili dijareja, suva usta, glavobolja, visok krvni pritisak, nesanica, nesvjestica, lupanje srca, seksualni problemi, kratak dah, ukočen vrat, znojenje, bolovi u stomaku…

Tri pozitivne za jednu negativnu emociju

Nauka kaže da je za svaku negativnu emociju potrebno da osjetimo tri pozitivne kako bismo je neutralisali. Odnosno, kada osvjestimo negativnu emociju, potrebno je da u sebi probudimo tri pozitvne emocije. Ove pozitivne emocije bukvalno preokrenu fizički efekat negativnosti i izgrade psihološke resurse koji utiču i na naše fizičko stanje. Psiholozi tvrde da je možda najveći problem potiskivanje emocija. Osjećanje ljutnje, nezadovoljstva, neprijateljstva odražava se kroz hipertenziju, probleme kardiovaskularnog sistema, infekcije, poremećaje u sistemu za varenje, hronični umor i depresiju. Međutim, postoji i ona grupa emotivno elastičnih ljudi koji imaju sposobnost da se poslije teških emotivnih situacija vrate u svoje normalno stanje. Oni se suočavaju sa teškim momentima, te zadržavaju pozitivan stav koji im pomaže da prevaziđu negativne efekte trenutno teške situacije.

Holicistički metod

Osnovne emocije su: ljutnja, sreća, briga, zamišljenost, tuga, strah i šok.

Svaka emocija ima svoj organ. Tuga utiče na pluća, od straha propadaju bubrezi, uzbuđenje utiče na srce, briga i zamišljenost na slezinu, ljutnja na jetru i žučnu kesu. Kad smo pod stresom imamo grč u želucu, kad smo uplašeni tresemo se od straha. Ali, stvari funkcionišu i u drugom smleru. Ako jetra prikuplja previše toksina pojaviće se ljutnja i postajemo bez razloga razdražljivi. Ta ista ljutnja prouzrokuje dodatnu neravnotežu u radu jetre, pa se vrtimo u krug. Stres utiče na naš imuni sistem, nivo šećera u krvi, kardiovaskularni sistem, skraćuje životni vijek. Stres utiče na stomak. Strah, anksioznost, sramota, gađenje imaju jak uticaj na stomak, posebno na crijeva. Veza između emocinalnog stanja i crijeva je dovela do ispitivanja pojedinih naučnika čija razmišljanja idu u pravcu primjene probiotika kao alternative antidepresivima.

Neka istraživanja pokazuju da probiotici utiču na hemiju mozga. Ima dosta situacija u životu, kako negativnih tako i pozitivnih, koje mogu dovesti do remećenja naše emotivne uravnoteženosti.

Najjači remetioci našeg uravnoteženog emotivnog stanja su: otkaz, preseljenje, smrt, rastanak, razvod, bolest, unapređenje, novčani problemi, dolazak bebe.

Zbog uticaja naših misli i emocija na naše zdravstveno stanje, jako je važno da prepoznamo svoje misli i emocije, da ih postanemo svjesni kao i kako utiču na naše tijelo, ponašanje i odnose sa drugim ljudima.

Kada su um, tijelo i duh u harmoniji, sreća je prirodno stanje

Kada smo svjesni svega toga možemo da prilagodimo svoje misli i uskladimo svoja osjećanja, da budemo emotivno stabilni.

Kada su um, tijelo i duh u harmoniji, sreća je prirodno stanje.

Znaci neusklađenosti se javljaju u vidu: bola, lošeg emotivno stanja i bolesti u najširem smislu.

Nesreća je oblik povratne informacije o neskladu tela, uma i duha. Um i emocije konstantno reaguju na stanje fizičkog tijela, a fizičko tijelo stalno odgovara na percepcije uma i emocija.