Evo kako spriječiti upalu bešike

Istraživanja pokazuju da i probiotici mogu pomoći u prevenciji infekcija mokraćnih puteva, bilo da se uzimaju samostalno ili u kombinaciji s antibioticima
344 pregleda 0 komentar(a)
brusnica, Foto: Shutterstock
brusnica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.07.2017. 15:24h

Sa problemom infekcije mokraćnih puteva godišnje bori više od milion ljudi? Iako se ova neugodna pojava najčešće vrlo djelotvorno liječi antibioticima, postoje brojni jednostavni trikovi.

Tipični simptomi infekcije mokraćnih puteva uključuju osjećaj žarenja tijekom mokrenja, učestalo mokrenje, tamnu boju i snažan neugodan miris urina, osjećaj nepotpunog pražnjenja te bol.Kako da se zaštitimo?

Dovoljno tečnosti

Pijenje dovoljne količine tečnosti dovodi do češće potrebe za mokrenjem što pomaže u eliminaciji bakterija iz mokraćnih puteva te na taj način smanjuje rizik od pojave infekcija.

Povećajte unos vitamina C

Povećanje unosa vitamina C čini urin kiselijim te stvara nepovoljne uslove za rast bakterija koje uzrokuju infekciju. Posljedično se tako smanjuje i rizik od infekcija mokraćnih puteva.

Nezaslađeni sok od brusnice

Rezultati istraživanja pokazuju kako konzumacija brusnice može da smanji rizik od infekcija na način da sprječava prianjanje bakterija za zidove mokraćnih puteva.

Uzimajte probiotike

Istraživanja pokazuju da i probiotici mogu pomoći u prevenciji infekcija mokraćnih puteva, bilo da se uzimaju samostalno ili u kombinaciji s antibioticima.

Protiv urinarnih infekcija pomaže ishrana sa manje soli, koncentrovanih belančevina (meso, jaja, mliječni proizvodi, riba…), prečišćenog škroba (bijelo brašno) i slatkiša sa bijelim šećerom. Ove namirnice dodatno podstiču upalu i povećavaju kiselost krvi. S druge strane, treba konzumirati što više voća, povrća i integralnih žitarica.

Za jačanje imuniteta neophodno je jesti namirnice bogate vitaminima A i E, kao i mineralima selenom i cinkom.

Čaj od brusnice

Kuvati 30 g brusnice u pola litra vode,dok ne ispari polovina tečnosti. Zasladiti medom (po ukusu) i piti viša puta dnevno. Izuzetno djelotvorna za urinarne infekcije naročito kod eserihije koli.

Čaj od peršuna

Kašičicu korijena ili lišća peršuna preliti šoljom vrele vode, nakon 10 minuta procediti i piti tri puta dnevno.

Terapija traje samo dva dana.

Bonus video: