O tajnom sporazumu moraće da ćute

“Sada smo opet izgubili mjesece čekajući stav Vrhovnog suda, iako je sve već bilo regulisano zakonom”
7 komentar(a)
Vanja Ćalović, Foto: Savo Prelević
Vanja Ćalović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.07.2017. 17:44h

Sudija Simo Rašović zatvorio je za javnost postupak po tužbi Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, koja je tužila Agenciju za nacionalnu bezbjednost i Ministarstvo unutrašnjih poslova, tražeći da se proglasi ništavim sporazum kojim tajna služba ima neograničen i stalan pristup podacima iz elektronske baze MUP-a.

Vrhovni sud nije zauzeo stav po pitanju uručivanja tajnog sporazuma, već je dopisom sugerisao Rašoviću da sporazum uruči strankama, postupak zatvori za javnost i obaveže ih da detalje i sadržaj sporazuma ne smiju iznositi u javnost.

Rašović je od Vrhovnog suda tražio da zauzme stav - da li se tajni sporazum između ANB-a i MUP-a može uručiti strankama i sprovesti kao dokaz u postupku po tužbi MANS-a.

Advokat Veselin Radulović, punomoćnik MANS-a ocijenio je da je čekanjem stava Vrhovnog suda samo izgubljeno vrijeme i da je do sada predmet mogao biti okončan.

Podsjetio je da je još prošle godine u januaru predsjednik suda Zoran Radović donio rješenje kojim je predmet označen prioritetnim, jer je već bilo odugovlačenja do tog momenta.

“Sada smo opet izgubili mjesece čekajući stav Vrhovnog suda, koji je na kraju rekao ono što sam ja od početka pričao - da nema potrebe da zauzima stav po pitanju tog predmeta, jer je sve već regulisano zakonom”, rekao je Radulović.

Podgoričkom Osnovnom sudu u januaru je dostavljen sporazum, ali sudija Rašović je čekao stav Vrhovnog suda kako bi nastavio postupak.

U tužbi direktorice MANS-a Vanje Ćalović, Dejana Milovca i Veselina Bajčete piše da je Sporazumom, od februara 2014. godine, službenicima ANB-a omogućeno da po sopstvenoj procjeni preuzimaju podatke o državljanstvu, ličnim kartama, prebivalištu, biračkom spisku, matičnim brojevima, vozilima...

Bonus video: