Zašto treba da vježbate u paru?

58 pregleda 0 komentar(a)
vježbanje, Foto: Shutterstock
vježbanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.06.2018. 16:00h

Istraživanja pokazuju da je vježbanje u paru mnogo efikasnije i da se lakše postižu željeni rezultati. Razlog je u tome što društvo partnera omogućava dodatni podstrek, povećava angažovanje na treningu, uključuje i takmičarski odnos postavljajući dodatne ciljeve. Osim toga, partneri ispravljaju greške jedan drugome i pomažu kod izvođenja pojedinih vježbi i pritom se dobro zabavljaju.

U dvoje možete da šetate i trčite pored rijeke, vozite bicikl ili rolere, da idete u teretanu ili da napravite malo prostora u stanu i udruženim snagama počnete da zatežete mišiće. Ako nemate rekvizite koji su neophodni za izvođenje nekih kompleksnijih vježbi, možete da počnete vježbu u paru jednostavnim istezanjem i oblikovanjem tjela koji se rade i na časovima fizičkog vaspitanja. Kada je riječ o intenzitetu, važno je da osluškujete svoje tijelo i da ne pretjerujete ako vam ono govori da određenog dana nije spremno za prevelike napore.

Jake noge

Sjedite oslanjajući se na ruke iza leđa. Spojite stopala. Počnite da okrećete zamišljene pedale praveći što veći otpor.

Mišići ruku

Okrenite se leđima, jedno drugom prislonite pete, zadnjice, ramena i glave. Spojite dlanove. Podignite ruke u visini ramena da ne razdvojite dlanove i polako ih spustite u početni položaj.

Čučnjevi sa loptom

Stanite jedno naspram drugog sa loptom u rukama i nogama raširenim u širini kukova. Prvi partner baca loptu i ide u čučanj dok mu butine ne budu paralelne sa podlogom. Drugi prihvata loptu i odmah je vraća nazad spuštajući se u čučanj, dok se drugi podiže i prihvata loptu. Važno je da se vježba izvodi u brzom i neprekidnom ritmu.

Trbušnjaci

Sjedite licem jedan prema drugome sa savijenim nogama. Prepletite noge u visini skočnih zglobova. Lezite na leđa. Podižite se iz tog položaja dok vam se dlanovi ne spoje.

Rameni pojas

Raskoračni stav, vježbači su udaljeni jedan od drugog od 70 do 80 cetimetara. Nagnite se grudima naprijed, uhvatite ruke partnera i polako se okrenite u jednu stranu. Ruke koje su bliže strani okrenute su na gore, a one na suprotnoj strani su nadole. Glava se okreće sa trupom. Noge su čvrsto na podlozi, okret je iz struka, prenose Novosti.

Preporučujemo za Vas