Herceg Novi: Nebeski ples derviša

Događaj je organizovao JUK Herceg fest u saradnji sa Turskim kulturnim centrom "Yunus Emre" iz Podgorice
138 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2017. 07:40h

Semazen grupa Derviša Kulturnog centra "Karabaš Veli" iz Burse u Turskoj, sinoć je u Dvorani Park izvela Ples derviša. Nesvakidašnji događaj izazvao je veliko interesovanje Novljana i njihovih gostiju.

Ples derviša, poznatiji kao "nebeski ples", simbolično predstavlja mistično putovanje. Ples, muzika, slušanje i duhovno iskustvo sjedinjuju se tokom plesa derviša, a ovaj spoj religije i filozofije, drevne umjetnosti pokreta i muzike, veže se za ime Dželaledina Mevlane Rumija, velikog mislioca Islama.

Rumi je inspirisao stvaranje nezavisnog sufijskog bratstva mevlevija, nazvanih prema počasnoj tituli koju su učenici dodjeljivali svom učitelju (mevlana − naš učitelj). Ovaj red je postao poznat u Evropi kao "vrteći derviši" prema važnoj ulozi ritualnog plesa u obaveznom sedmičnom obredu nazvanom Sema.

Sema je jedno duhovno putovanje, molitva, bogosluženje, simbolizuje stvaranje svijeta, vaskršenje u ljudskom domenu, pokretanje u ime ljubavi prema velikom Stvoritelju i spoznaju ropstva i usmjerenost na putu prema "İnsan- ı Kâmil" (Savršenom čovjeku).

Događaj je organizovao JUK Herceg fest u saradnji sa Turskim kulturnim centrom "Yunus Emre" iz Podgorice.

Galerija

Bonus video: