Počinje deveti KotorArt: Kultura je uvijek iznad politike

Multiumjetnička manifestacija će imati četiri segmenta: Festival klapa Perast, Kotorski festival pozorišta za djecu, Don Brankovi dani muzike i Pjaca od filozofa, najavili su organizatori
108 pregleda 0 komentar(a)
Kotorart, Kotor art, Foto: Kotorart.me
Kotorart, Kotor art, Foto: Kotorart.me
Ažurirano: 30.06.2017. 07:33h

Deveti Međunarodni festival KotorArt odvijaće se kroz 214 programa - 37 u glavnom i 177 u pratećem programu, koje će od danas do 14. avgusta realizovati preko 1500 učesnika iz više od 20 zemalja.

Multiumjetnička manifestacija će imati četiri segmenta: Festival klapa Perast, Kotorski festival pozorišta za djecu, Don Brankovi dani muzike i Pjaca od filozofa, najavili su organizatori manifestacije na juče održanoj konferenciji za novinare.

Sekretarka za kulturu Jelena Vukasović, podsjetila je da je KotorArt za godine trajanja imao podršku Unicefa, Uneskoa, Evropske komisije, kao i pokroviteljstvo Predsjednika Crne Gore i da o njegovom renomeu govore stečeni ugled i priznanja.

“Kultura iznad politike - jedina je deviza Opštine Kotor u kulturnoj politici i, uvjereni smo, jedini stav koji dolikuje upravi našeg grada. Danas počinje novo izdanje međunarodnog festivala Kotor Art koji je, kako mi kažemo, ne ranjen već okrznut neodgovornim odnosom Ministarstva kulture Crne Gore prema manifestaciji od internacionalnog i svakako najvećeg državnog značaja. Ovaj festival je najvrednija kulturna manifestacija našeg grada čije ime nosi. Kako su izostala sredstva koja je Ministarstvo kulture još jesenas projektovalo na 250.000 eura, Opština Kotor se potrudila da ih dijelom nadomjesti. Tako će izmjenama Programa kulturnih manifestacija za Kotorski festival pozorišta za djecu koji ove godine slavi četvrt vijeka postojanja biti izdvojeno 130.000 eura, za Don Brankove dane muzike 117.500 eura, a za Međunarodni festival klapa Perast 20.000 eura”, saopštila je Vukasović.

“Glavni program 25. Kotorskog festivala pozorišta za djecu biće kvalitetniji, obimniji i internacionalniji nego prethodni“, poručio je Petar Pejaković, pozorišni reditelj, direktor Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

U periodu od prvog do 12. jula 25. KFPD realizovaće 67 pratećih programa a u glavnom programu će se takmičiti 14 pozorišnih predstava iz Španije, Italije, Grčke, Francuske, Ukrajine, Danske, Škotske, Hrvatske, Makedonije, Srbije i Crne Gore. Pet domaćih predstava nastupiće revijalno, a djeca i mladi će pohađati devet različitih besplatnih radionica.

Festival ima preko 1300 učesnika. Novina je uvođenje stručnog žirija za dodjelu šest nagrada, a njega će činiti: Ljubivoje Ršumović, Maja Mrđenović i Milivoje Mišo Obradović. Tradicionalno će se dodjeljivati i nagrada dječjeg žirija koja od ove godine nosi ime Dragana Radulovića.

Međunarodni festival klapa Perast, programom “Priče o moru“ tokom juna je već gostovao u Budvi i Tivtu najavljujući veliko finale u Perastu, 30. juna i prvog jula. U Herceg Novom koncert će se održati osmog jula. Kada je riječ o segmentu “Pjaca od filozofa”, urednik programa Srećko Horvat kazao je da su u nedostatku finansijske podrške Ministarstva kulture, bili primorani da otkažu gostovanje vodećeg autora naučne fantastike Brucea Sterlinga, koji je već pristao da, prvi put, dođe u Kotor i govori o “piratskoj utopiji”.

“U takvim okolnostima, meni kao uredniku Pjace od filozofa ne preostaje ništa drugo nego da dođem u Kotor kao znak solidarnosti ali i protesta spram pokušaja gašenja Pjace od filozofa, a time i pokušaja gašenja prostora dijaloga i kritike koji je nužan za svaku kulturu i preduslov razvoja svakog društva", poručio je Horvat u pismenom obraćanju. Na temu “Kultura u doba kolere“, Pjaca od filozofa će biti održana 24. jula.

Don Brankovi dani muzike od 13. jula do 13. avgusta

Prema riječima programskog direktora Don Brankovih dana muzike, pijaniste Ratimira Martinovića, koji je ujedno i koordinator svih programa Festivala, ovogodisnji KotorArt će se odvijati pod sloganom “KotorArt renesansa“.

Šesnaesti Don Brankovi dani muzike realizuju se u periodu od 13. jula do 13. avgusta sa deset, umjesto planiranih šesnaest koncerata u glavnom i preko stotinu nastupa i performansa u pratećem programu. Glavni program će okupiti preko stotinu umjetnika iz 14 zemalja i to: Crne Gore, Srbije, Francuske, Jermenije, Italije, Južne Afrike, Poljske, Rusije, Kazahstana, BiH, Slovenije, Makedonije, Hrvatske, Turske.

Ovogodišnje izdanje DBDM počeće, tradicionalno, na Dan državnosti, 13. jula koncertom ispred crkve sv. Tripuna. Na koncertu pod nazivom “Korijeni” Festivalski orkestar KotorArta izvešće svjetsku premijeru “Varijacija na temu Bokeljskog kola”, djela koje je porudžbina festivala. Radiće pod vođstvom dirigentske palice Vahana Mardirosiana. Iste večeri biće izveden i naknadno uvršten Prvi klavirski koncert Ludviga van Betovena u izvođenju Martinovića.

Bonus video: