Suđenje Boljeviću za ubistvo strica i ranjavanje bratanića: Optuženog niko nije napadao i udarao

Prema navodima optužnice, Zoran R. Boljević je 22. avgusta 2016. godine oko 17,30 časova u neposrednoj blizini svoje kuće u Nikšićkoj ulici u Podgorici, nakon svađe, iz pištolja, ispalio hitac u Slavka Boljevića koji ga je pogodio u desni bočni trbušni predio, a zatim je ispalio i hitac koji je pogodio Aleksu Boljevića u lijevi slabinski predio
198 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Boljević, Foto: Savo Prelević
Zoran Boljević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.06.2017. 17:08h

Saslušanjem svjedoka Žan Mark Pjer Boljevića, u Višem sudu u Podgorici nastavljeno je suđenje Zoranu R. Boljeviću (62) iz Podgorice, optuženom za ubistvo strica Slavka Boljevića i ranjavanje bratanića Alekse 22. avgusta 2016. godine u podgoričkom naselju Gornja Gorica.

Žan Mark Pjer Boljević je pred krivičnim vijećem sudije Predraga Tabaša ispričao da iako pokojni Slavko nije njegov biološki otac, već da ga je usvojio. On je dao iskaz na francuskom jeziku, koji je prevođen na službeni jezik suda.

“Jasno mi je da je ovo proces u vezi ubistva moga oca. Toga dana 22. avgusta prošle godine, sa ocem Slavkom i rođacima Mladenom i Aleksom, otišli smo na očevo imanje da popravimo ogradu koja je bila narušena. Riječ je o ogradi između očeve zemlje i optuženog Zorana Boljevića. Do je otac popravljao ogradu, ja sam fotografisao mojim fotoaparatom. U jednom momentu, sa motkom u ruci, naišao je Zoran B. koji je pokušao da udari Slavka. U početku je htio da ga udari preko vozila, ali nije uspio, pa je zaobišao auto i ušao na zemlju moga oca, da bi ga udario. Mladen i Aleksa su ga zaustavili i oborili motku, a ja sam nogom stao na motku da je optuženi ne bi uzeo. Mladen je dohvatio motku i bacio. Zatim je Zoran ušao u kuću, nakon čega je Mladen rekao da je bolje da se povučemo. Došli smo do polovine puta, i čuo sam krik neke žene, ali sam nastavio put koji sam započeo. Kada sam došao na polovinu uzbrdice, čuo sam dva pucnja, a Mladen je rekao da se brzo sakrijem iza auta”, izjavio je Žan Mark. Sudija Tabaš je zatim pročitao izjavu koju je svjedok da u istrazi, navodeći da je mnogo detaljnije govorio u odnosu na sudski proces.

“Otišli smo na imanje da otac postavi ogradu koju je srušio naš bliski rođak Zoran. Moj otac je pokušavao da postavi ogradu i onda se pojavio Zoran sa motkom, pokušavajući da ga udari ali nije uspio jer je Aleksa stao između njih. Posle je Zoran htio da udari Mladena i Aleksu ali nije uspio jer je Mladen uhvatio motku i bacio je. Nakon toga nas je Zoran pozvao da idemo odatle. Dok sam išao prema cesti, čuo sam gospođu kako glasno govori i vrišti, a zatim sam čuo dva pucnja. Nisam vidio ko je pucao”, rekao je u istrazi. Dodao je da je zemlja podijeljena na dva dijela, dio koji je pripadao njegovom ocu i Zoranov dio. Pojasnio je da ogradu koju je Zoran uklonio, postavljena je godinu dana unazad.

“Na tom mjestu, Zoran je na imanju mog oca izgradio plato za psa i to deset metara unutar zemlje mog oca. Prije dvije godine okončana je parnica između njih i po toj presudi, imanje je pripalo mom ocu. Parnica je dugo trajala, oko 30 godina. Bilo je presuda u Zoranovu korist, pa u Slavkovu korist. Toga dana, nije bilo fizičkog sukoba prije nego se Zoran pojavio sa motkom u ruci”, tvrdi svjedok. Dodao je da je Zoran otkačio četiri-pet metara žičane ograde i preklopio je.

“Niko toga dana nije udario Zorana, nit je pokušao ni da ga napadne. Nisam vidio da je bilo ko gađao Zorana kliještma Moj otac Slavko, Mladen i Aleksa su se branili i otimali motku. Nakon što je Mladen oteo motku, Zoran je krenuo ka svojoj kući”, ispričao je Žan Mark Pjer Boljević.

Odgovarajući na pitanja punomoćnika njegove porodice advokata Vladana Đuranovića, svjedok je naveo da su svi prisutni mogli da vide da je fotografisao.

Advokat Zoran Piperović je u cjelosti prigovorio njegovom svjedočenju, zato što se ne zna ko je oteo motku, da li Mladen, Aleksa ili on, jer se različito izjašnjavao. Dodao je da će je detaljnije analizirati u završnoj riječi.

Prema navodima optužnice, Zoran R. Boljević je 22. avgusta 2016. godine oko 17,30 časova u neposrednoj blizini svoje kuće u Nikšićkoj ulici u Podgorici, nakon svađe, iz pištolja, ispalio hitac u Slavka Boljevića koji ga je pogodio u desni bočni trbušni predio, a zatim je ispalio i hitac koji je pogodio Aleksu Boljevića u lijevi slabinski predio. Okrivljeni je izvršio krivično djelo teško ubistvo u pokušaju iz člana

Suđenje se nastavlja 14. septembra.

Boljević fotografisao početak svađe

Žan Pjer Boljević je kazao da je fotoaparatom, na mjestu početne svađe, napravio četiri fotografije. “Na prvoj fotografiji se vidi kada Zoran preko automobila pokušava da motkom udari moga oca Slavka. Zatim, kada optuženi zaobilazi auto. Potom, kada Zoran pokušava da dohvati motku I neka žena, predpostavljam da je njegova supruga”, rekao je svjedok.

Optuženi: Šta je svjedok prećutao

Optuženi Zoran Boljević je prigovorio Žan Mark Pjer Boljević, jer je prećutao da su svi bili na imanju u kod kuće njegovog brata Gorana.

“Zašto svjedok izbjegavao da priča o dolasku ispred kuće moga brata Gorana, a zatim su došli ispred moje kuće. I da li je i to fotografisao”, pitao je optuženi.

“Tačno je da sam prvo bio na imanju mog oca koje se graniči sa imanjem Gorana Boljevića. Tamo je moj otac takođe popravljao ogradu. Goran je došao sa kćerkom i glasnije i jače je razgovarao sa ocem”, tvrdi on.

“Ovo nije istina. On govori o fotografijama samo o onima koje bi lažno dokazale situacije koje je opisao. Zašto nije fotografisao kada me Slavko udario. Je li snimio fotoaparatom njihov ulazak na moje imanje kod mog auta. Đe su ostale fotografije. Sve što sam do sada rekao u odbrani je istina”, tvrdi optuženi.

Bonus video: