Crna Gora viđena očima studenata iz Amerike

Na izložbi otvorenoj u galeriji “Sue Ryder” u Herceg Novom radovima se predstavila 24 studenta iz SAD
0 komentar(a)
Izložba HN, Foto: Slavica Kosić
Izložba HN, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 29.06.2017. 07:34h

Izložba “Art in Montenegro” u galeriji Sue Ryder u Herceg Novom na kojoj se predstavilo dvadeset četvoro američkih studenata u utorak veče otvorila je ambasadorka SAD u Crnoj Gori Margaret En Uehara.

“Umjetnički radovi grupe studenata državnog njujorškog univerziteta Binghamton, nastali tokom jednomjesečnog boravka u Herceg Novom, prikazuju njihov doživljaj Crne Gore na način koji prevazilazi jezičke barijere”, kazala je, otvarajući izložbu, ambasadorka Uehara.

“Naša želja je i da što više američkih studenata dođe u Crnu Goru, da vide sve njene ljepote, kulturu, istoriju, kao što sam sigurna da su ovi studenti iskusili u prethodnih mjesec dana. Jedna od najljepših stvari sa umjetnošću jeste da je univerzalna i da nisu potrebne riječi da je razumijemo, ne moramo da znamo ni engleski ni crnogorski da bismo se sporazumjeli kada je riječ o ovim umjetničkim djelima”, kazala je Uehara.

Radovi su nastali okviru predmeta Vizuelni dnevnik, a pod vođstvom profesora Blaža Kovačevića, objasnila je Natalija Mijatović, profesorica umjetnosti i šef katedre za dizajn i umjetnost na Univerzitetu Binghamton.

“Ovaj studijski program je ostvarenje Blažove dugogodišnje ideje o upoznavanju i promociji prirodnih kulturnih i istorijskih vrijednosti Herceg Novog i Crne Gore američkoj akademskoj sredini gdje već duži niz godina stvara i predaje umjetnost”, kazala je Mijatović uvjerena da će se i iduće godine organizovati isti program.

“U stvaranju radova nisu učestvovali samo studenti umjetnosti, ali je ona svakako glavna spona među njima. Dejvid Hejm je student mašinstva i logistike kao i globalnih studija, Kejtlin Ajronsajd psihologije i grafičkog dizajna, Džorden Džejms je student crtanja, Piter Hanter Klopsis uči grafički dizajn, Prisila Ma studira slikarstvo i kinematografiju, Alejna Mancini je student ekologije, Lija Šak uči biomedicinski inžinjering i njemački jezik, Medlin Šulc studira političke nauke i istoriju, Luiza Turibo je student grafičkog dizajna i ekonomije, a Maja Veksler slikarstva. Toni Vu je student marketinga i crtanja, a Tes Zizak crtanja”, objasnila je Mijatović.

Jedan od studenata Džordan Džejms ističe da su na njega najjači utisak ostavile ljepote prirode Herceg Novog i da će sigurno opet doći.

“Bilo je nevjerovatno iskustvo boraviti ovdje, raditi uz potpunu posvećenost i ubijeđen sam da će mi to pomoći da se razvijam dalje. Takođe, veoma sam se uvježbao da se penjem stepenicama”, našalio se Džejms.

Iako prije dolaska u Crnu Goru mnogi od studenata nijesu znali ni gdje se nalazi , nakon posjete uvjereni su da će opet doći.

Perast , Kotor, Njeguši, Lovćen, Budva za Vizuelni dnevnik

Blažo Kovačević objašnjava da je prošle godine došao na ideju da studenti dođu u grad, da vide šta imamo u Herceg Novom i u Crnoj Gori.

“Program nastave je organizovan na ideji vizuelnog dnevnika. Teško je doći sa nekim konceptom unaprijed, ali je zahvalno kada vidite da je to što ste željeli urodilo plodom i da su studenti prepoznali specifičnosti lokacije u kulturnom, socijalnom ili nekom drugom vidu koji možda ne bi smo voljeli da vidimo. Nisu svi studenti umjetnici. Ja predajem na univerzitetu gdje, iako se školujete za inžinjera, treba da imate nekih interesovanja i znanja iz predmeta estetike. Oni uzimaju časove umjetnosti i drugih disciplina kao dio redovne nastave”, objasnio je Kovačević i istakao da su studenti, koji su obišli Perast , Kotor, Budvu, Cetinje, Njeguše, Mauzolej na Lovćenu i Plavu špilju “imperisonirani našim ljepotama.

Bonus video: