Da li ima dokaza protiv krimi grupe?

U optužnici se navodi da su Vasilije Rafailović i Ratko Vušović sa umišljajem ubili Boretu i Zečevića i istovremeno ranili Iva Stanišića
184 pregleda 0 komentar(a)
Vladimir Šmanja, Miljan Bulatović, Foto: Filip Roganović
Vladimir Šmanja, Miljan Bulatović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 29.06.2017. 06:39h

Ni na nivou udaljenih sumnji nema dokaza da su (Miljan) Bulatović i (Vasilije) Rafailović stvorili kriminalnu organizaciju.

To je juče u podgoričkom Višem sudu saopštila advokatica Anja Abramović, braniteljka okrivljenog Bulatovića.

Ona je to kazala pred vanraspravnim krivičnim vijećem sudije Borisa Savića, na sjednici na kojoj se raspravljalo o zakonitosti optužnice protiv optuženih za ubistvo Đorđa Borete i Dragana Zečevića u Bečićima...

Specijalni tužilac Saša Čađenović podigao je optužnicu protiv Rafailovića (38), Bulatovića (36), Vladimira Z. Šmanje (35), Ratka M. Vušovića (26) i Ivana D. Cicmila (26).

Predložio je sudu da potvrdi optužnicu, objašnjavajući da je krivica okrivljenih potvrđena materijalnim dokazima.

Advokat Vojislav Adamović, branilac Šmanje i njegov kolega Vladimir Bojić koji zastupa Vušovića, tražili su da se postupak obustavi, navodeći da nema dokaza protiv njihovih klijenata.

Branilac Rafailovića, advokat Dragan Mitrić tvrdio je da je u tužilačkoj istrazi povrijeđeno pravo na odbranu. Istakao je da je punomoćje kao branilac predao 10. maja, ali do podizanja optužnice 2. juna, nije imao uvid u spise predmeta, niti u naredbi za sprovođenje istrage.

“Optužnica je nerazumljiva u dijelu u kojem se Rafailoviću stavlja na teret krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije, jer se u optužnici pominju dvije osobe kao organizatori. Ne postoji činjenični opis krivičnog djela, već samo indicije... Na čaurama nađenim na mjestu ubistva, utvrđeno je prisustvo bioloških tragova više osoba, kao i da je vještačenjem utvrđeno prisustvo DNK Rafailovića i NN lica. U nalazu se ne govori o kakvom se tragu radi, da li je nanasen, prenesen i slično. To znači da je Rafailović bio u kontaktu sa čaurom, kao što je u kontaktu bilo i više osoba sa čaurama. Predlažem da sud optužnicu vrati tužilaštvu radi razrješenja nedostataka”, rekao je Mitrić.

U optužnici piše da su Rafailović i Vušović sa umišljajem ubili Boretu i Zečevića i istovremeno ranili Iva Stanišića...

Navodi se da su Bulatović i Šmanja prethodno obezbijedili prostor garažno mjesto u Podkošljunu, u kojem su Rafailović i Vušović sakrili motor i druge predmete koje su koristili u izvršenju krivičnog djela.

Bonus video: