Bivši selektor crnogorskih odbojkaša na čelu Sportskog saveza Vojvodine

Boškan je prošle godine bio trener Olimpijakosa, sa kojim je osvojio Liga i Kup Grčke, ali nije titulu, nakon čega je došlo i do rastanka sa slavnim klubom iz Atine...
1 komentar(a)
Slobodan Boškan, Foto: Fivb.org
Slobodan Boškan, Foto: Fivb.org
Ažurirano: 28.06.2017. 13:35h

Nakon sezone na klupi grčkog Olimpijakosa, Slobodan Boškan je odlučio da, barem privremeno, po strani ostavi trenersku karijeru i posveti se novom poslu - bivši selektor odbojkaške reprezentacije Crne Gore, nekadašnji proslavljeni odbojkaš (igrao je i za Budvansku rivijeru) izabran je za novog predsjednika Sportskog saveza Vojvodine.

Zlatni olimpijac iz Sidneja je na funkciji prvog čovjeka krovne sportske organizacije Vojvodine zamijenio Boru Sibinkića. bivšeg trofejnog srpskog kajakaša.

„Do sada sam se sportom bavio prvo kao igrač, onda kao trener, a sada ću se oprobati u novoj ulozi. Želio bih da sa ove pozicije pomognem, kao što su nama pomagali dok sam bio igrač da imamo što bolje uslove za rad i razvoj. Ambicija je da se za mlade stvore što bolji uslovi za trening, kao i za rekreaciju odraslih, te za vrhunski sport. Bio sam uspješan kao igrač i trener i nadam se da ću biti uspješan i kao predsjednik Sportskog saveza Vojvodine“, rekao je Slobodan Boškan za novosadski „Dnevnik“ po završetku vanredne izborne Skupštine.

Na pitanje kakvi su mu planovi, bivši trener Budvanske rivijere je odgovorio da je još uvijek rano za neke konkretnije akcije.

„Treba da se upoznam još s mnogo stvari. Pred nama je ljetnja pauza i nećemo moći ozbiljno da planiramo sve dok klubovi u septembru ne počnu svoje pripreme za narednu sezonu“, dodao je Boškan.

U "paketu" sa preuzimanjem Budvanske rivijere, Boškan je na kormilo Crne Gore došao 25. februara 2014. godine, kada je naslijedio Nikolu Matijaševića. Iako, maltene, početnik u trenerskom poslu (prije toga je vodio samo Dunav volej koji je sam osnovao), Boškan je za dvije i po godine na klupi naših seniora napravio rezultatski iskorak u odnosu na prethodnike.

Osvojio Evropsku ligu 2014. godine, godinu kasnije je vodio selekciju do finala treće divizije u debitantskom nastupu u Svjetskoj ligi, dok je 2016. godine Crnu Goru samo set dijelio od drugog uzastopnog plasmana na fajnl-for treće divizije.

Bio je jedini selektor u istoriji Crne Gore koji je vodio reprezentaciju u dva uzastopna ciklusa kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, ali oba puta nije uspio da "crvene" odvede dalje od druge runde.

Ako u prvom ciklusu, to nije bilo neočekivano, s obzirom na to da u timu nije imao Marka Bojića i Vojina Ćaćića (i pored toga je naša selekcija ostvarila tri pobjede u šest mečeva), od posljednjih kvalifikacija za EP su svi, očekivali više, počev od igrača, stručnog štaba, Saveza do odbojkaške javnosti. Istina, i taj ciklus kvaliifkacija nije prošao bez problema, jer je Ćaćić preskočio najveći dio priprema, Bojić skoro sve...

Crna Gora je ponovo imala tri pobjede u šest utakmica, nedovoljno za barem drugo mjesto u drugoj rundi i prolaz u baraž, u koji je otišla Španija, a kasnije i kroz baraž izborila plasman na EP u Poljskoj. Nakon toga je bilo jasno da neće doći do nastavka saradnje...

O njegovoj ostavci na kormilu naše reprezentacije, OSCG je javnost obavijestio sredinom oktobra prošle godine, kada je Predsjedništvo i usvojilo ostavku.

U razgovoru za "Vijesti", Boškan je kazao da misli da je iz reprezentacije izvukao maksimum kao trener, ali da je vrijeme jedino pravo mjerilo, koje će pokazati da li je tako ili nije.

Boškan je prošle godine bio trener Olimpijakosa, sa kojim je osvojio Liga i Kup Grčke, ali nije titulu, nakon čega je došlo i do rastanka sa slavnim klubom iz Atine...

Bonus video: