ORGANIZAM SE NORMALIZUJE

Evo šta se dešava sa vašim tijelom kada prestanete da pušite

Samo 20 minuta nakon gašenja cigarete, krvni pritisak i puls se normalizuju, kao i temperatura u rukama i nogama jer duvan blokira cirkulaciju i ubrzava rad srca
0 komentar(a)
Cigarete, Foto: Shutterstock
Cigarete, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.06.2017. 12:14h

U duvanskom dimu se nalazi više od 7.500 štetnih hemijskih jedinjenja, među kojima je 80 kancerogenih, za koje je medicinski dokazano da uzrokuju rak.

Dospijevaju u svaki dio tijela i odgovorni su za nastanak karcinoma pluća u čak 90 odsto slučajeva. U značajnom procentu izazivaju i karcinom grla, jednjaka, želuca, debelog crijeva, jetre, pankreasa, grlića materice, bešike...

A, kod trećine oboljelih od svih malignih bolesti, duvan je krivac za smrtni ishod. Evo šta se pozitivno dešava u organizmu čim prestanete da pušite.

Samo 20 minuta nakon gašenja cigarete, krvni pritisak i puls se normalizuju, kao i temperatura u rukama i nogama jer duvan blokira cirkulaciju i ubrzava rad srca.

Nakon 12 sati od posljednje cigarete, nivo ugljen monoksida opada, a kiseonika raste do normalnog nivoa u krvi.

Već poslije dva dana, nervni završeci počinju da se regenerišu, a čulo mirisa i ukusa se polako oporavlja.

Istovremeno, bijes i uznemirenje zbog apstinencije od cigarete dostižu vrhunac.

Nakon godinu dana od prestanka pušenja, rizik od svih koronarnih bolesti se dvostruko smanjuje, kao i vjerovatnoća smrtnosti od karcinoma pluća, prenose Novosti.

Preporučujemo za Vas