Konjska trava jača srce i pročišćava

Pomaže i kod bolesti pluća, zapalenja trbušne maramice, otklanja otoke nastale usled slabosti bubrega, kod uvećane jetre, edeme trbuha, nogu i ruku
791 pregleda 1 komentar(a)
čaj, Foto: Shutterstock
čaj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.06.2017. 09:14h

Biljka koju krase nježni bjeličasti cvjetovi u nizu na uspravnoj stabljici, ima ne baš prijatno ime proljevak (Gratiola officinalis), ali je u narodu poznatija kao konjska trava, vodeni troskot, gorki dubačac.

Iako djeluje da su u pitanju različite biljke, nazivi zapravo oslikavaju mjesta gde uspjeva. Ima i jedan od najlepših "nadimaka", Milica, koji pokazuje koliko je lijepa, omiljena i cijenjena zbog ljekotivosti.

Ova višegodišnja biljka raste na livadama u dolinama pored rijeka i jezera i u močvarama. Osim po cvjetovima, prepoznaje se i po kopljastim listovima pri vrhu krupno nazubljenim. Pradomovina joj je Meksiko, a gaji se u Indiji. Kod nas se najčešće može videti pored Timoka gde uljepšava krajolik od juna do avgusta. Za ljekovite potrebe se bere nadzemni dio dok je u cvatu, a suši u tankom sloju na promaji u hladu.

Od korisnih sastojaka najviše sadrži glikozide graciolin i graciozid, gorke materije, saponine, flavonoide, kao i smolu koja je snažno sredstvo za pročišćavanje. U narodnoj medicini se u vidu čaja i ekstrakta najviše koristi za čišćenje stomaka, kod reumatskih, kožnih i polno prenosivih bolesti, katara mokraćnih puteva. Izuzetno je djelotvorna za srce, srčane mane i druge kardiovaskularne tegobe.

Pomaže i kod bolesti pluća, zapalenja trbušne maramice, otklanja otoke nastale usled slabosti bubrega, kod uvećane jetre, edeme trbuha, nogu i ruku.

Preparate konjske trave ne bi smjele da piju osobe koje imaju problema sa sluzokožom stomaka i crijeva, kao i one koje osjećaju bolove i teškoće dok jedu. S obzirom na to da nije do kraja u potpunosti ispitana, neophodno je strogo pridržavanje uputstva i poštovanje savjeta narodnih ljekara i travara, prenose Novosti.

Bonus video: