Uskoro novi roman Ognjena Spahića

Novi Spahićev roman u hrvatskim knjižarama pojaviće se do prvog jula
259 pregleda 0 komentar(a)
Ognjen Spahić, Foto: Menta.com
Ognjen Spahić, Foto: Menta.com
Ažurirano: 28.06.2017. 08:17h

Novi roman Ognjena Spahića Calypso, kako je na zvaničnoj stranici najavio izdavač - zagrebačka “Fraktura”, u knjižarama u Hrvatskoj pojaviće se do prvog jula.

“Zgusnut, bez prekida, bez dijaloga, u jednom poglavlju, majstorski ispisan, minuciozno stvoren, Calypso je tour de force Ognjena Spahića . Njegov Martin amblemski je junak posttranzicije, on je Telemah koji prateći sjeme svoga oca luta od stana u kojem odrasta do odavno napuštenog planinskog sela koje čuva tek prazan grob s Maksimovim imenom. U svojim traženjima on svakoga puta dolazi do središta labirinta, ali njegova nit tek je nit užeta. Tragedija porodice Dedijer klasična je i vječna, ona je zapetljana u neraskidivom spoju prošlosti i sadašnjosti, vječne borbe erosa i thanatosa, u kojoj ni nimfa Calypso ni legendarni istoimeni brod okeanografa Kustoa ne mogu biti oslobađajući jer špilja u kojoj počiva porodica Dedijer tamna je i mrtva kao dno Crnoga mora”, navodi se u opisu novog romana Ogneja Spahića na službenoj stranici izdavačke kuće “Fraktura“. Suizdavač je OKF sa Cetinja.

Ognjen Spahić objavio je knjige kratkih priča: Sve to (Plima, Ulcinj, 2001), Zimska potraga (Durieux, OKF, Zagreb, Cetinje, 2007) i Puna glava radosti (Nova knjiga, Podgorica, 2014). Za roman Hansenova djeca (Durieux, OKF, Zagreb, Cetinje, 2004) dobio je 2005. godine nagradu Meša Selimović (najbolji roman objavljen u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori u 2004. godini). Roman Hansenova djeca objavljen je na francuskom, mađarskom, arapskom, italijanskom, engleskom, slovenačkom, makedonskom i rumunskom jeziku. Hansenova djeca u Rumuniji su nagrađena priznanjem Ovid Festival Prize. Za knjigu Puna glava radosti Spahić je dobio nagradu Europske unije za književnost za 2014. godinu. Njegove kratke priče prevedene su na brojne svjetske jezike i zastupljene u mnogim antologijama.

Bonus video: