Ovo su dobitnici Trineastojulske nagrade

O dobitnicima je odlučio žiri u sastavu: Gojko Kastratović, prof. Ilija Vujošević, prof. dr Igor Lakić, mr Miomir Vojinović i dr Asim Dizdarević
74 pregleda 2 komentar(a)
Trinaestojulska nagrada
Trinaestojulska nagrada
Ažurirano: 27.06.2017. 16:49h

Vajar Miodrag Šćepanović, prof. dr David Kaljaj i dr Svetozar Savić dobitnici su Trinaestojulske nagrade za 2017. godinu, odlučio je na juče održanoj sjednici na Cetinju žiri koji je radio u sasatavu Gojko Kastratović, predsjednik i članovi prof. emeritus Ilija Vujošević, prof. dr Igor Lakić, mr Miomir Vojinović i prim. dr sci. med. Asim Dizdarević.

Miodrag Šćepanović rođen je 1953. godine u Kolašinu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je vajarstvo 1983. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Miše Popovića. Član je ULUCG od 1990. godine. Takođe je član udruženja “Jesenji salon” u Parizu od 2008. godine. Dobitnik je više priznanja, među kojima su nagrade ULUCG, nagrade Jesenjeg salona i Salona francuskih umjetnika u Parizu.

Prof. dr David Kaljaj (1971) Prirodno-matematički fakultet u Podgorici završio je 1995. godine kao najbolji student s prosječnom ocjenom 9,52. Postdiplomske studije upisao je na Matematičkom fakultetu u Beogradu, smjer matematička analiza i zavšio prosječnom ocjenom 10 dok je doktorsku disertaciju pod nazivom “Harmonijske funkcije i kvazikonformne harmonijske funkcije između konveksnih domena” odbranio 2002. Na mjestu asistenta na PMF-u radio je od 1998, a 2002. izabran je u zvanje docenta. Publikovao je 60 naučnih radova u prestižnim međunarodnim časopisima iz oblasti matematike i recenzirao veliki broj radova. Kaljaj nije angažovan samo na studijima na Prirodno-matematičkom fakultetu, već je i rukovodilac Studijskog programa za obrazovanje učitelja na albanskom jeziku od njegovog osnivanja 2004.

Dr Svetozar Savić (1962) diplomirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Magistarsku i doktorsku tezu (tema: autohtone crnogorske sorte vinove loze) odbranio je na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu. Na Institutu za istraživanja u poljoprivredi „Srbija“ u Beogradu izabran je u zvanje naučni saradnik. Na Biotehničkom fakultetu u Podgorici izabran je u zvanje viši naučni saradnik. Biran je za predavača na predmetu - Vino i hrana, na Fakultetu za turizam u Baru.

Posjeduje sertifikat WSET (Wine and Spirit Education Trust) instituta u Londonu za međunarodnog poznavaoca vina i žestokih pića. Ovlašćeni je crnogorski degustator šire i vina. Autor je Programa obrazovanja za sticanje znanja i vještina iz somelijerstva u Crnoj Gori. Rukovodio je izradom Strategije razvoja poljoprivrede opštine Bar. Crnogorski je delegat u OIV (Internacionalni ured za vinovu lozu i vino u Parizu), član je Odjeljenja za poljoprivredu u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti, profesionalni je član Međunarodne asocijacije enologa i vinogradara (ASEV).

Objavio je preko 100 naučnih i popularno-stručnih radova, autor je više knjiga: naučne monografije - „Ekološki uslovi i autohtone sorte vinove loze u Crnoj Gori“, stručne knjige - „Vranac, do grožđa i vina“, udžbenika za srednje poljoprivredne škole - „Vinogradarstvo“. Koautor je monografije „Crmnica - Opšti dio“. Stalno je zaposlen u 13. jul - Plantaže a.d. Bavi se i književnošću. Objavio je roman “Vajar” i knjigu kratkih priča “Ljetopis jednog badanja”.

Novčani dio godišnje Trinaestojulske nagrade iznosi 200 najnižih cijena rada odnosno 11.000 eura.

Prošlogodišnji dobitnici su prof. dr Igor Đurović, Milorad Popović i Miladin Šobić.

Savić: Porodica dala najveći doprinos dobijanju ove nagrade

“Veoma sam srećan što sam u ovakvoj konkurenciji (32 nominovanih) laureat Trinaestojulske nagrade . Siguran sam da je komisija imala težak posao, jer su svi kandidati sigurno imali da ponude kroz svoja djela značajan doprinos crnogorskoj kulturi, nauci, sportu. Pored toga, moram da se zahvalim i Plantažama, i CANU, koja je izdavač, ali i mojoj porodici, koja je, kroz podršku, vrijeme koje mi je obezbijedila, dala najveći udio u dobijanju ove nagrade ”, izjavio je Savić juče za “Vijesti”.

Bonus video: