Arpad Šiling ponovo režira predstavu u Zetskom domu

Početak MIT-a obilježiće premijera predstave “Noć”, po tekstu Aleksandra Radunovića
0 komentar(a)
Mit festival
Mit festival
Ažurirano: 27.06.2017. 15:44h

Završena je pozorišna sezona 2016-2017. tokom koje su premijerno izvedeni komadi Medeja-semioklazam, Najokrutniji čovjek, Kapital-djeca. Ovu godinu u Kraljevskom pozorištu Zetski dom obilježila je predstava Dokle pogled seže, u režiji jednog od vodećih evropskih reditelja Arpada Šilinga.

U septembru kreće još jedna uzbudljiva sezona za Kraljevsko pozorište Zetski dom. Tada će predstave Leptir u režiji Andraša Urbana i Dokle pogled seže, imati još jedno igranje u Ljubljani, nakon čega slijedi sarajevski MESS i gostovanje u Budimpešti. U Kraljevskom pozorištu sezonu u drugoj polovini septembra otvara novo izdanje MIT festivala u okviru kojeg će biti prikazano 10 predstava i tri koncerta. Tokom festivala biće obezbijeđen besplatan prevoz publici iz Podgorice, saopštili su iz Kraljevskog pozorišta.

Početak MIT-a 14. septembra obilježiće premijerno izvođenje predstave “Noć”, koju će po tekstu crnogorskog pisca Aleksandra Radunovića režirati makedonski reditelj Andrej Cvetanovski. Nakon Noći, na MIT-u će publika imati priliku da vidi predstave koje su obilježile godinu za nama u regionu. Predstava Trudna priča, Teatra Komedija iz Skoplja u režiji crnogorske rediteljke Lidije Dedović, nedavno je u Makedoniji proglašena najboljom predstavom u cjelini na nacionalnom izboru koji predstavlja presjek najboljih teatarskih ostvarenja, osvojivši uz ovo priznanje, nagrade u još četri kategorije. Takođe na MIT-u 2017. biće izveden komad Narodnog pozorišta Sombor - Gogoland u režiji istaknutog reditelja Andraša Urbana, kao i koprodukcija Ateljea 212 i Grada teatra “Jesenja sonata”, u režiji Jagoša Markovića, kao i predstava Zagrebačkog kazališta mladih - “Velika bilježnica”, Edvina Liverića. Sarajevo će biti prisutno sa dvije angažovane predstave “Kokoš”, u režiji Selme Spahić i “What is Europe”, Andraša Urbana. Iz Naroden teatra Bitolastižu dvije predstave “Ladalo”, u režiji Blagoja Micevskog i “Otel”o, u režiji Diega de Bree, dok će evropski teatar biti zastupljen kroz izvedbu italijansko-belgijske koprodukcije “Antigona”, u režiji Sandra Mabelinija.

U drugom dijelu sezone, Zetski dom najavljuje povratak Šilinga, koji će u aprilu na scenu postaviti novi komad. U maju će uslijediti još jedna premijera radnog naslova “Tri sestre, Čehov, danas”, reditelja Blagoja Micevskog.

Pozorišnu sezonu nastavlja premijera Gogoljeve “Ženidbe”

Muzički dio MIT festivala obilježiće koncerti Stefana Milenkovića, gitarskog dua Bulatović-Nikčević, te koncert makedonskog umjetnika Vlatka Stefanovskog.

Nakon MIT festivala nova pozorišna sezona će se nastaviti premijerom Gogoljeve Ženidbe u režiji Egona Savina, u koprodukciji sa Crnogorskim narodnim pozorištem. Niz premijera u Zetskom domu produžava se potom izvedbom komada Sin, u režiji crnogorskog reditelja Mirka Radonjića, po tekstu Mirjane Medojević, dok će kraj godine u Zetskom domu obilježiti rad španske i evropske kulturne institucije - Fure dels Baus, koji će nakon konceptualne priče o Jeleni Savojskoj na prethodnom MIT-u , ovoga puta zaokružiti svoju cjelinu o crnogorskoj princezi.

Bonus video: