REFLEKTOR NA TV VIJESTI

"U svakoj ozbiljnoj državi bi nadležni odmah otišli u Mojkovac da vide o čemu se radi"

Gosti u studiju Reflektora su bili pomoćnik ministra finansija Novo Radović, funkcioner Građanskog pokreta URA Miloš Konatar i ekonomska analitičarka Ana Nives Radović
114 pregleda 0 komentar(a)
Reflektor
Reflektor
Ažurirano: 27.06.2017. 19:42h

Tok emisije:

21:21 "Prema istraživanjima MMF imamo primjer Filipina kada pričamo o uspješnom povećanju akciza", navodi Novo Radović.

21.20 Ana Nives Radović smatra da strategija neće biti uspješna jer na to ništa ne ukazue. "Ovo može državu samo dalje gurati u dug".

21:12 Novo Radović smatra da će doći i do smanjenja sivog tržišta i smanjenja broja pušača.

21:04 Ana Nives Radović objašnjava da je povećanje sivog tržišta uvijek posljedica povećanja akcija, naročito tamo gdje su pravni sistemi neefikasni i inspekcije ne rade svoj posao.

"Proizvođaču cigareta je bitno da paklica izlazi iz fabrike po onoj cijeni koju je proizvođač odredio", dodaje ona.

20:53 Voditeljka Aleksandra Mudreša je pokazala kutije cigareta koje su kupljene u maloprodajnom objektu, a koje nemaju akcizne markice. Jedna od njih je proizvedena u Mojkovcu.

Konatar je kazao da bi u svakoj ozbiljnoj državi odmah nadležni organi otišli u Mojkovac i da ispitaju kako je došlo do toga.

"Država trenutno nema volje jer je državni vrh u sprezi sa kriminalom koji ovo kontroliše", poručio je Konatar.

20:50 "Akciza na cigarete povećavaju se u slučaju odvikavanja građana od takvih proizvoda", objasnila je Ana Nives Radović. Konatar je poručio da bi država preduzela druge mjere da je cilj da se smanji broj pušača.

20:46 "U ekonomiji ako pogrešno postavite model, dobićete pogrešne podatke. Zanemarili smo sivu ekonomiju i sivo tržište", upozorava Konatar. On kaže da nije problem u prodavcu, već onome za koga taj prodavac radi.

20:42 "Filip Moris ne nalazi da će doći do smanjivanja potrošnje već prebacivanja legalnih cigareta u nelegalne", objasnio je Novo Radović.

20:33 "Nije problem samo autoput, niti samo povećanje PDV-a već je problem što vi trošite pare nemilice", poručio je Konatar Radoviću.

On je podsjetio na problematično davanje 2 miliona eura Montenegro Erlajnsu iz budžetske rezerve i ukazao da se radi o obesmišljavanju mjera štednje.

20:28 "Kada su u pitanju stope, ove stope su na dugi rok do 2020 godine do kada se očekuje da javni dug siđe do 69%", navodi Novo Radović.

20:24 Ana Nives Radović smatra da povećanje PDV nije bila neophodna mjera, naročito zato što nema preciznih projekcija kakve će efekte imati ta odluka.

"Krenemo sa nečim i onda vidimo da to ne odgovara jednom dijelom biznismena i onda povlačimo te mjere", objašnjava ona. Analitičarka smatra da investori izbjegavaju takvo tržište.

20:22 "Sada je ostala ta stopa tako, vi znate da je ta odredba predmet preispitivanja, čeka se Ustavni sud", poručio je Novo Radović.

20:18 Konatar je upitao zašto Vlada ne smije da krene da oporezuje luksuz. "Teret će platiti građani Crne Gore. Ovaj PDV će itekako udariti na male i srednje privrednike i biznis."

Konatar podsjeća da je ostavljeno za najbogatije hotele u Crnoj Gori da plaćaju 7% poreza.

20:13 Konatar tvrdi da javni dug nije još uvijek opterećen iznosom za autoput, i da će na kraju 2017. godine iznositi 3 milijarde eura.

"Mi samo na kamate za kredite plaćamo 100 miliona eura godišnje", objašnjava on. On objašnjava da je povećanje PDV "potonja mjera". "Svaki treći euro u budžetu nam je pozajmljen".

20:10 Novo Radović je pojasnio da je povećanje javnog duga uzrokovano izgradnjom autoputa.

20:07 Konatar podsjeća da je 2013. godine, kada je prvi put povećan PDV, javni dug iznosio 57% bruto društvenog proizvoda, a da sada iznosi 74% BDP.

"Vlada jedino zna da povećava poreze i jedini koji plaćaju su građani", poručio je on.

20:05 Konatar smatra da je izjava Markovića neozbiljna jer ostavlja investitore i privrednike u situaciji da ne mogu da planiraju svoje poslovanje jer ne znaju koja će biti stopa PDV.

20:02 Novo Radović je objasnio da ne može da komentariše izjavu Duška Markovića o tome da je moguće da neće doći do povećanja PDV-a, ali da je on to shvatio na način da bi u slučaju povećanja prihoda po raznim osnovama, moglo doći do promjene nove fiskalne strategije.

Vlada je početkom mjeseca usvojila Predlog fiskalne strategije Crne Gore za period 2017-2020. godine kojom se osim povećanje stope PDV-a sa 19 na 21 posto predviđa i povećanje akciza na cigarete i alkohol i to od 1. jula. 

Da li će i koliko zbog povećanja akciza biti skuplji ovi proizvodi, hoće li se smanjiti legalna potrošnja cigareta i alkohola a povećati siva ekonomija? Hoće li i koliko državna kasa prihodovati na ovaj način?

Da li će biti pojačane kontrole "crnog tržišta"?  Zašto uoči donošenja Strategije Vlada nije konsultovala poslodavce koji tvrde da će nova stopa poreza i nove akcize dodatno ugroziti održivost i opstanak privrednih subjekata? Da li će Vlada odustati od povećanja PDV-a koje je planirala od januara iduće godine, a što je nakon susreta sa privrednicima krajem prošle sedmice kao opciju iznio premijer Duško Marković? 

Preporučujemo za Vas