VREMEPLOV: Ustav ne može garantovati posao

Predložene izmjene značajnog broja zakonskih propisa, ukidanje pojedinih institucija i formiranje novih koje bi doprinijele borbi protiv korupcije i org. kriminala
0 komentar(a)
Veselin Vukotić, Milo Đukanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Veselin Vukotić, Milo Đukanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.06.2017. 09:02h

Država ne može garantovati svakome da će imati zaposlenje u uslovima privatne privrede, ali mora da garantuje jednake uslove za sve da se bave preduzetništvom, piše u Agendi ekonomskih reformi od 2007. do 2011. koju je Vladi predložio ekspertski tim predvođen prof. Veselinom Vukotićem. Predložene izmjene značajnog broja zakonskih propisa, ukidanje pojedinih institucija i formiranje novih koje bi doprinijele borbi protiv korupcije i org. kriminala.

Osvrćući se na radnu verziju budućeg CG ustava, eksperti su ocijenili da on “nije u potpunosti usaglašen sa principima tržišne ekonomije”: “Na primjer, nacrt ustava govori o garantovanju prava na rad (u smislu da se svakome garantuje zaposlenje), prava na 'odgovarajuću' zaradu i da za to garantuje država. Ovakvi stavovi nijesu u skladu sa principima tržišne ekonomije, odnosno, ustav bi trebalo da garantuje svakome pravo na samozaposlenje, u smislu obezbjeđivanja prava svakome da bude preduzetnik”.

Izmjene i dopune Zakona o radu potrebne su kako bi se omogućila “veća fleksibilnost prilikom zasnivanja radnog odnosa, odnosno veća sloboda prilikom raskidanja ugovora o radu”.

Bonus video: