Produžen pritvor zbog postavljanja bombe

Deletić je uhapšen 21. maja kada je, prema tvrdnjama tužilaštva, sa Lješnjakom postavio 900 grama eksploziva ispod „golfa 5“ u naselju Zabjelo
214 pregleda 1 komentar(a)
bomba Zabjelo, Foto: Filip Roganović
bomba Zabjelo, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 26.06.2017. 07:01h

Vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici, na predlog specijalnog tužioca Saše Čađenovića, produžilo je pritvor Milanu Lješnjaku, Dejanu Deletiću, Đorđiju Božoviću i Stefanu Baleviću na još dva mjeseca.

Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči ih da su 21. maja namjeravali da ubiju Radojicu Zekovića u podgoričkom naselju Zabjelo postavivši mu eksploziv ispod automobila.

Eksploziv koji su postavili ispod auta koji Zeković koristi, nabavio im je Beranac Aleksandar Bojović, piše u naredbi. Njemu nije određen pritvor.

Lješnjak, Deletić, Božović i Balević osumnjičeni su, piše u naredbi za istragu, da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Deletić se tereti za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije u sticaju sa krivičnim djelom teško ubistvo u pokušaju i u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, a Balević za stvaranje kriminalne organizacije.

Deletić je uhapšen 21. maja kada je, prema tvrdnjama tužilaštva, sa Lješnjakom postavio 900 grama eksploziva ispod „golfa 5“ u naselju Zabjelo.

Dva dana kasnije, policiji su se predali Božović i Lješnjak, a uhapšeni su Bojović i Balević.

Istragom je utvrđeno da su svi oni radili za Stevana Stamatovića koji je, sa još neidentifikovanom osobom, navodno, formirao kriminalnu grupu kojoj su svi uhapšeni pripadali. Prema evidencijama službi bezbjednosti Crne Gore i regiona, Stamatović je povezan sa škaljarskim kriminalnim klanom. On je napustio Crnu Goru dan prije nego što su, prema navodima tužilaštva, pripadnici njegove kriminalne grupe namjeravali da ubiju Zekovića koji je blizak „kavačkoj grupi".

Ubistvo Zekovića spriječeno je zahvaljujući prijavi građana koji su javili policiji da se dva muškarca sa kapuljačama na glavama sumnjivo ponašaju.

Na parkingu su pronađene rukavice, GPS sistem blokator i daljinski za aktiviranje eksplozivne naprave.

Zeković je iz zatvora, gdje služi kaznu od 17 godine za dvostruko ubistvo i ranjavanje, izašao na vikend odsustvo. On je osuđen zbog ubistva i ranjavanje u bašti restorana „Jadranska straža" u Budvi u septembru 2007. godine.

Bonus video: