Tri najvažnija "ženska" hormona

Hormoni imaju ulogu glasnika u tijelu, osiguravaju "komunikaciju" između ćelija i organa.
385 pregleda 0 komentar(a)
žena, djevojka, Foto: Shutterstock
žena, djevojka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.06.2017. 14:11h

Postoji nekoliko hormona koji se smatraju "ženskim", iako su neki od njih prisutni i u muškom tijelu, a to su estrogen, progestrogen, testosteron, HCG (humani korionski gonadotropin). Smatraju se ženskim zbog uloge koju imaju u plodnosti žena, a osim toga su i dominantniji kod žena, nego kod muškaraca.

Hormoni imaju ulogu glasnika u tijelu, osiguravaju "komunikaciju" između ćelija i organa. Odgovorni su za energiju, seksualnu snagu, mladalački izgled, kontrolu tjelesne težine, oporavak od svakodnevnog stresa i tjelesne aktivnosti. Neravnoteža i nedostatak dovode do umora, poremećaja spavanja, seksualne disfunkcije, depresije, smanjene imunološke funkcije, kroničnih i degenerativnih bolesti. Disbalans tzv. ženskih hormona mogu uzrokovati neplodnost, probleme s menstruacijom, PMS i policistične jajnike.

ESTROGEN

Tri glavna estrogena su estradiol, estriol i estron. Od prve menstruacije do menopauze glavni hormon je estradiol, a u menopauzi u tijelu je više estrona. Najjači estrogenski učinak ima estradiol (12 puta jači od estradiola, a 80 puta od estriola) zbog čega se smatra glavnim estrogenom. Kod žena se estrogen proizvodi u jajnicima, folikuli oko jajovoda, nadbubrežnoj žlijezdi i masnim ćelijama. Odgovoran je za libido, ali utiče i na imunitet. On tijelu šalje signale rasta pa je tako odgovoran za rast dojki i kostiju. Povećan nivo ovog hormona može pogoršati simptome PMS-a, povećati rizik od raka dojke i izazvati probleme s plodnošću. Manjak estrogena može da utiče na pojavu osteoporoze, neregularnog menstrualnog ciklusa, umora i nesanice. Estrogen i progesteron se međusobno nadopunjavaju i grubo bi se moglo reći da estrogen uzrokuje rast stanica, dok progesteron drži taj rast pod kontrolom.

Pozitivna dejstva estrogena na tijelo:

Podržava rast i funkcije materice, stvarajući prokrvljenu posteljicu u materici pripremajući je za trudnoću; Razvija ženske reproduktivne organe i sekundarna polna obilježja kao što su grudi i pubične dlačice; Održava menstrualni ciklus; Stimuliše rast ćelija; Poboljšava gustinu kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze; Povoljno djeluje na nivo holesterola i masnoća u krvi. Potiče stvaranje kolagena i time povećava elastičnost kože; Podstiče rast i bujnost kose; Poboljšava mentalno zdravlje; Reguliše raspodjelu masti na tijelu i utiče na metabolizam masti i ugljenih hidrata; Štiti od isušivanja vagine i smanjuje učestalost infekcija donjeg dijela mokraćnog sistema; Povoljno djeluje na libido

Negativna dejstva estrogena na tijelo:

Doprinosi nakupljaju masnoće u tijelu; Zadržava vodu i so u tijelu; Ometa kontrolu šećera u krvi; Može uzrokovati rak dojke; ovećava rizik od depresije; Povećeva rizik za glavobolje.

PROGESTERON

Progesteron priprema za trudnoću i porođaj, pa dominira drugom polovinom menstrualog ciklusa kako bi stimulisao rast endometrijuma za prihvat jajašca, ako dođe do oplodnje, ali reguliše i njegovo ljuštenje ukoliko do trudnoće ne dođe. To mjesečno ljuštenje endometrija je menstruacija. Progesteron se pretvara u kortizol kada je osoba pod stresom, tako da u tim situacijama djeluje i kao prirodna kontracepcijska metoda. Visok nivo stresa i nizak progesteron često dovode do problema s plodnošću. Progesteron je prirodni antidepresiv, važan je za redovan san, sprečava estrogen u podsticanju rasta ćelija, kako bi spriječio rak materice, dojke i jajnika, reguliše rad štitne žlijezde. Njegov nedostatak pored ostalog može da utiče na nastanak akni, pojavu hiperpigmentacije uslijed izlaganja suncu i gastrointestinalne tegobe.

Pozitivna dejstva progesterona na tijelo:

Reguliše tečnosti u tkivima; Reguliše šećer u krvi; Doprinosi zdravlju urinarnog trakta; Utiče na zdravlje nervnog sistema i moždane funkcije; Utieče na gustinu kostiju; Djeluje sedativno i antidepresivno, a u trudnoći i analgetički; Učestvuje u pretvaranju masti u energij; Reguliše proizvodnju hormona štitne; Održavanje materice i priprema za trudnoću tokom reproduktivnih godina

Negativna dejstva progesterona na tijelo:

Nastanak akni; Pojavu hiperpigmentacije uslijed izlaganja suncu; Gastrointestinalne tegobe.

TESTOSTERON

Iako se ovaj hormon veže uglavnom za muškarce i žensko tijelo luči testosteron u manjoj mjeri u jajnicima i nadbubrežnoj žlijezdi, a nužan je za redovnu ovulaciju i dobar libido. Testosteron doprinosi većoj tjelesnoj izdržljivosti, čvrstini kostiju, višem nivou energije. Kada je testosteron u disbalansu kod žena se to ogleda s pojačanom dlakavosću posebno lica, peruti, debljanjem.

Manjak testosterona uzrokuje pad seksualne želje i loše raspoloženje. Nuspojave prevelike količine testosterona u ženskom tijelu su slične onima kao kod pojačanog estrogena, budući da se testosteron pretvara u estrogen kada je prekomjeran.

Pozitivna dejstva testosterona na tijelo:

Povećava izdržljivost kod tjelesnih napora; Jača seksualnu želju; Povećava rast dlaka na tijelu; Poboljšava gustinu kostiju

Negativna dejstva testosterona na tijelo:

Pojačana dlakavost, posebno na licu; Visoki krvni pritisak; Prorijeđena kosa na tjemenu (muški tip ćelavosti); Agresivnije ponašanje

Bonus video: