Damjanović na suđenju Stamatoviću: Nije bitka za korist, već za nadležnost

“Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) smatra da zadiremo u njihovu nadležnost, a mi (policija) smatramo da smo ovlašćeni”
269 pregleda 0 komentar(a)
Željko Stamatović, Foto: Boris Pejović
Željko Stamatović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.06.2017. 16:29h

Pomoćnik direktora Granične policije Vesko N. Damjanović, kazao je juče da je on dao usmenu saglasnost za izdavanje viza za državljane Jemena, radi spajanja porodica.

To je rekao svjedočeći u nastavku suđenja generalnom direktoru Direktorata za konzularne poslove Željku Stamatoviću, optuženom da je nezakonito izdavao vize.

Pred sutkinjom Anom Vuković on je kazao da mu je septembra 2015. jedan od službenika Odsjeka za strance rekao da postoji problem sa Direktoratom, jer im ne dostavljaju podatke za bezbjednosnu provjeru prilikom davanja saglasnosti na izdavanje viza.

“Nismo dobijali detaljne podatke i zato inspektor za strance na terenu nije mogao izvršiti ispunjenost uslova za boravak stranaca. Nisu nam dostavljali podatke za pozivara - onog ko poziva stranca da boravi u Crnu Goru, da bi izvršili bezbjednosnu provjeru”, kazao je Damjanović.

On je rekao da su službenici Direktorata smatrali da policija zadire u njihovu nadležnost: “Dok smo mi u policiji smatrali da na to imamo pravo po osnovu Zakona o unutrašnjim poslovima”.

“O ovome sam upoznao direktora policije, on ministra, nakon čega je došlo do nekoliko sastanaka sa Igorom Lukšićem. Na sastanku smo se usaglasili da dobijamo kompletne podatke. Sporno je bilo oko državljana Jemena. Jedan je imao status azilanta, a bio je problem da se odobri viza njegovoj porodici radi spajanja. Tačno je da sam dao usmenu saglasnost da se izda viza porodici iz Jemena. Sandra Bugarin, generalna direktrorica Direktorata za upravne unutrašnje poslove, me upoznala da postoji rješenje kojim je odobreno spajanje porodica. To znači da je izvršena bezbjednosna provjera”, rekao je Damjanović.

On je rekao da smatra da u tom slučaju nije riječ o sticanju koristi, već da je to klasičan sukob dva državna organa oko nadležnosti.

“Ministarstvo vanjskih poslova i DKP su smatrali da mi zadiremo u njihovu nadležnost, a mi smatramo da smo ovlašćeni. Ni sa čije strane nije postojao motiv pribavljanja koristi”, rekao je Damjanović.

On je precizirao da policija u slučaju izdavanja viza jedino daje saglasnost: “Isključiva nadležnost za izdavanje viza je kod MVP, hoće li ili neće nekome izdati vizu. Nama je potpuno svejedno gdje će ta viza biti izdata”.

I stranci koji dobiju saglasnost, umiju da zloupotrijebe boravak

Govoreći o problemu sa državljanima Bangladeša, Damjanović je istakao da su oni zatečeni u ilegalnom prelasku granice sa Srbijom.

“Dešavalo se da stranci koji regularno dobiju saglasnost, a zatim i vizu, zloupotrijebe boravak u Crnoj Gori. I danas se to dešava, da prekorače rok boravka na koji je izdata viza. Zbog toga su pojačane naše aktivnosti na granici. Dosta smo hapsili, podnosili krivične prijave, kao u slučaju Ruta”.

Specijalna tužiteljka Mira Samardžić prigovorila je Damjanoviću, ističući da je bila tužilac u tom predmetu i da nikome u tom slučaju Ruta nije data saglasnost i viza.

Sutkinja Ana Vuković je dodala da je bila član specijalnog vijeća u tom sudskom procesu i da joj je poznato da su imali azil, odnosno da su prošli policijsku provjeru.

“Imam primjedbu u ovom dijelu svjedočenja, da postoje podaci da je u slučajevima kada je izdata saglasnost i viza, da su ti stranci krijumčareni. Ovo su samo njegova usmena saznanja. Svjedok nema konkretna imena i prezimena tih stranaca”, navela je Samardžićeva.

“Ne bih se složio sa tužiocem. Nisam rekao da su krijumčareni, već da su ilegalno prešli granicu i prekoračili rok boravka”, naveo je Damjanović.

Bonus video: