Hamiltonu pol-pozicija u Bakuu, prestigao je Senu, sada je samo Šumi ispred

Pretekao je legendarnog Ajrtoma Senu (65), a ispred Britanca po broju pol-pozicija sada je samo Mihael Šumaher sa 68.
0 komentar(a)
Luis Hamilton, Foto: Twitter
Luis Hamilton, Foto: Twitter
Ažurirano: 24.06.2017. 14:58h

Luis Hamilton je stigao do voje 66. pol-pozicije u karijeri - vozač Mercedesa je bio najbrži u kvalifikacijama za Veliku nagradu Azerbejdžana, koja se vozi u nedjelju od 15 časova u Bakuu.

Pretekao je legendarnog Ajrtoma Senu (65), a ispred Britanca po broju pol-pozicija sada je samo Mihael Šumaher sa 68.

Hamilton je do najbolje startne pozicije u Bakuu došao u vremenu 1:40.593 minuta.

"Ovako se odrađuju kvalifikacije. Uspio sam da povežem sve kada je bilo najpotrebnije, i na tome treba da zahvalim mom timu", rekao je nakon kvalifikacija Luis Hamilton.

"Bio sam sve bolji i bolji u odlučujućem grugu. Bio sam izuzetan, zato sam srećan", dodao je Hamilton.

Ključni momenat dogodio se, kada je u finišu trećeg kruga, Hamiltonom timski kolega, Rikardo Botas morao da se zaustavi na sred staze, tako da su poslije pauze vozači imali vremena za jedan brz krug, u kom je Britanac briljirao.

Iako je Botas vodio tokom cijele trke, izgubio je drugi put u karijeri pol-poziciju i trku je završio iza Hamiltona sa vremenom 1:41,027 minuta.

"Naravno da sam razočaran, ali je Luis (Hamilton) imao dobar krug. Ni drugo mjesto nije loše", rekao je Botas.

Slijedi dvojac Ferarija, treći je bio Kimi Raikonen (1:41,693), a četvrti Sebastijan Fetel ((1:41,841).

Njemac je u pauzi između trećeg treninga i kvalifikacija mijenjao agregat, što je vjerovatno uticalo na slabije njegovo slabije izdanje tokom kvalifikacija.

Iza njih u nedjelju će startovati Maks Ferstapen iz Red Bula (1:41,879), zatim slijedi dvojac Fors Indije Serhio Peres (1:42,111) i Esteban Okon (1:42,186).

Sa osme i devete pozicije startuju vozači Vilijamsa Lens Strol (1:42,753) i Felipe Masa (1:42,798), dok sa desetog mjesta kreće Danijel Rikardo iz Red Bula (1:43,414), koji je imao incident pošto je zadnjim desnim točkom zakačio zid.

Od desetog do 15. mjesta redom startuju Danil Kvjat i Karlos Sainc iz Toro Rosa, na 13. mjestu je Kevin Magnusen iz Hasa, iza njega slijedi Niko Hulkenberg iz Renoa dok će Paskal Verlen početi sa 15. mjesta u Bakuu.

Iza Verlena idu Roman Grožan iz Hasa, Markus Erikson iz Zaubera i Džolion Palmer iz Renoa.

Vozači Meklarena Fernando Alonso i Stofel Vandorne zauzeće posljednje dvije pozicije na startu nedjeljne trke, pošto su zbog promjene Hondinih motora kažnjeni.

Uoči nedjeljne tke, Fetel vodi u šampionatu sa 141 bodom, Hamilton ima 129, a Botas 93...

Bonus video: