Barski ljetopis: Publika tri puta vraćala na bis Big bend RTS-a

Večeras u 22 sata u Dvorcu kralja Nikole u sklopu Ljetopisa počinje koncert soprana primadone opere Vjere Miranović Mikić, sa Oleksijom Molčanovim kao klavirskom pratnjom
136 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2017. 07:45h

Ko je u petak veče mogao da dođe na koncert Big bend RTS, a nije - ima veliki razlog da žali. Na ambijentalnoj sceni Starog grada, prvi put u Baru u sklopu XXX Barskog ljetopisa, slavni beogradski džez orkestar priredio je doživljaj koji najbolje opisuju višeminutne stojeće ovacije i aplauzi nekoliko stotina srećnika koji su sjajne muzičare tri puta vraćali na bis.

Prema navodima članova orkestra, pored mnogobrojnih uspješnih koncerata širom svijeta, to im se nije desilo u posljednjih sedam godina.

Od uvodne kompozicije "Martinik", 18-člani orkestar je skoro 90 minuta raskošnom orkestracijom provodio publiku kroz katalog najčuvenijih muzičkih filmskih i TV tema posljednjih sedamdesetak godina, a svaku od ovih kompozicija krasile su vrsne solo dionice članova sve četiri sekcije orkestra. Posebno oduševljenje i emocije izazvao je solo nastup trubača Novaka Mijovića, Baranina koji je u Beogradu i asistent na pedmetu džez truba na Muzičkoj akademiji.

"Uvijek je veliki izazov svirati pred novom publikom, ali, zaista je bio dar i privilegija da naša muzika bude ovako lijepo primljena. Mislim da je ovo bio pravi ljetnji repertoar za ovakav festival, orkestar već decenijama gaji program koji obuhvata najveće filmske hitove obrađene za džez orkestar. Prepun sam utisaka, mnogo nam je bilo lijepo. Drago nam je što smo dobili mogućnost da predstavimo dio našeg repertoara i ovdje u Baru, nadamo se da ćemo se opet vidjeti", kazao je "Vijestima" nakon koncerta dirigent i korepetitor orkestra Ivan Ilić.

Big bend RTS je pored ostalog svirao i "Kick back", bosa nova standard "Brazilia" iz istoimenog filma, temu serijala o Džejmsu Bondu, "Felings", noseću temu TV serije "Slučajni partneri" koju u original izvodi Al Žaro, instrumental "Peter gun", orkestriranu "And I love her" Bitlsa, rearanžiranu temu iz "Plesa sa vukovima", a oduševljenje publike izazvalo je i njihovo čitanje Gremijem nagrađene "Eye of the tiger" iz filma "Roki 3".

"Na Balkanu nije lako baviti se umjetničkom muzikom u koju uz klasičnu spada i džez. Formula je u našem odnosu prema ansamblu koji doživljavamo kao drugu porodicu, trudimo se da tako i živimo, radimo, vježbamo, snimamo i nastupamo. Ne doživljavamo ovo kao posao, već kao našu ljubav i možda je i to neki recept da se napreduje uz sve poteškoće", rekao je novinarima Dragoslav Stanisavljević, urednik Big benda RTS-a i prva truba orkestra.

Big Bend RTS je osnovan 1948. kao Zabavni orkestar Radio Beograda u formaciji revijskog orkestra, da bi 1954. odvajanjem gudačkog ansambla počeo rad kao veliki džez orkestar (Big Bend). Orkestar su predvodili eminentni dirigenti, kompozitori i aranžeri, dobio je brojne nagrade i priznanja, svirao je sa najvećim svjetskim džez imenima, a iznjedrio je i plejadu vrhunskih solista svjetske slave. Njihov koncert je organizovan u saradnji sa TO Bar i kompanijom Rabbit Records.

Večeras u 22 sata u Dvorcu kralja Nikole u sklopu Ljetopisa počinje koncert soprana primadone opere Vjere Miranović Mikić, sa Oleksijom Molčanovim kao klavirskom pratnjom.

Galerija

Bonus video: