Suđenje Šariću: "Neko će da pjeva sto posto"

Na suđenju za međunarodni šverc kokaina prikazani su mejlovi kojima su Šarićevi saradnici komunicirali neposredno prije hapšenja u akciji „Balkanski ratnik“ u oktobru 2009. godine
114 pregleda 1 komentar(a)
Darko Šarić
Darko Šarić
Ažurirano: 23.06.2017. 09:50h

Na suđenju Darku Šariću za međunarodni šverc kokaina prikazani su mejlovi čuvani u sandučetu „nedovršene poruke“ na adresi „drugari1978@gmail.com“ kojima su Šarićevi saradnici komunicirali neposredno prije hapšenja u akciji „Balkanski ratnik“ u oktobru 2009. godine, prenosi KRIK.

„Ođe je katastrofa. Sve smo dodali Nindži, a on dva dana sa tim tamo ovamo i sinoć se zamalo podavili, oluja bila tako da posla nema. Ova firma polako se gasi. Ođe posla nema. Javljam ti novosti," stoji u poruci Draška Vukovića, člana Šarićeve grupe koji je postao svjedok saradnik, koju je ostavio u sandučetu za nedovršene poruke drugom članu na zajedničkom nalogu, obavještavajući ga da je bilo problema oko pretovara kokaina, tvrdi tužilaštvo.

Problem je nastao, navode iz KRIK-a, kada je droga trebalo da se prebaci na prekookeanski brod koji je čekao u vodama Urugvaja. Pretovar je propao – prvi put zbog procjene da nije bezbjedno, a drugi put zbog jakog nevremena. Grupa je pohapšena nekoliko dana kasnije u akciji „Balkanski ratnik“, a kokain je zaplijenjen.

O načinu komunikacije Vuković se nekoliko mjeseci ranije dogovorio sa saradnikom i u telefonskom razgovoru mu rekao da je nova adresa „garidru“ i „godište poslije mojega“. Ubrzo poslije ovog razgovora formirana je nova adresa „drugari1978“ i odmah stavljena pod nadzor, piše u optužnici.

I jedan i drugi imali su lozinku, jedan se ulogovao iz Argentine, a drugi iz Srbije. Poruke su ostavljali u sandučetu „draft“ odnosno „nedovršeno“ i nisu ih slali smatrajući da je tako bezbjednije. U razgovorima su koristili i unaprijed dogovorene šifre i šifrovana imena.

Istog dana kada je u luci u blizini Montevidea zaplijenjen kokain, srpska policija u akciji „Balkanski ratnik“ uhapsila je Željka Vujanovića, Šarićevog brata od tetke, i još nekoliko osoba. Saradnik iz Srbije je tada javio Vukoviću šta se dešava.

„Čitaj RTS za Krmka, Brata i nekog trećeg. Na vezi smo, ne mrdajte. Neko će da peva sto posto. Na vezi smo. Javljaju da je FIFA i UEFA angažovana," javljeno je tad Vukoviću.

Tako ga obavještava i da su kod Vujanovića prilikom hapšenja pronađeni telefoni i šifrarnici koji su korišćeni u komunikaciji, tvrdi tužilaštvo.

„Krme je sve držao u kući. Uzeli su mu 20 telefona, ceduljice sa kodovima i poveli ih. MUP o tome nije imao pojma, samo BIA. I sada su se zavadili pošto su neki bili na platnom spisku. Bojim se da Japanac ne zapjeva i ne zaigra. Od njega sve zavisi“, javlja mu saradnik.

Šarić: Razgovori nemaju veze sa švercom droge

Telefonski razgovori narko-bosa Darka Šarića sa članovima njegove grupe iz januara 2009. godine pušteni su 19. maja na suđenju za šverc više od pet tona kokaina, a Šarić rekao da razgovori nemaju veze sa švercom droge.

Šarić: „Brate, jel znaju gde je Stari?“

Soković: „Nije niko znao.“

Šarić: „Ako ste ih tamo doveli, ako ste tako uradili, onda je to kraj.“

Ovako je glasio jedan od tri razgovora između Darka Šarića i Gorana Sokovića, optuženog da je jedan od organizatora narko-grupe, od 20.01.2009. godine, dan nakon zaplijene, prenosi KRIK.

„Ovi razgovori nemaju veze sa ovim što tužilaštvo priča. Apelacija se samo slatko nasmijala, pa je i nama sad lakše“, istakao je advokat Dejan Lazarević.

Darko Šarić više puta je isticao da osoba sa kojom je razgovarao nije Goran Soković.

„Ja sam sve razgovore objasnio prije, nemam šta da dodam. Morate da čujete sve razgovore da biste vidjeli da ovi razgovori nemaju veze sa krivičnim djelom“, rekao je.

„Ako ti se ne javim, da znaš da su me digli“

Tokom 2009. godine, spska policija snimala je razgovore članova narko-grupe Darka Šarića, a razgovori između Željka Vujanovića, Šarićevog rođaka, i drugih članova grupe potvrđuju, tvrdi tužilaštvo, kako je propao pretovar kokaina.

„Došao je velikim autom do kraja. Svi živi su se probudili. Ko da ne vidi onako dobar auto. Dogovor je bio sa malim, a ne sa velikim. Znači, katastrofa“, Vujanoviću kaže Marko Pandrc, jedan od optuženih, i dodaje da „oni mogu da čekaju još jedan dan“.

U sljedećem razgovoru, puštenom na suđenju 19. maja, druga dva člana grupe kažu „rekli su mu da uzme ‘citroen’ a on otišao nekim velikim džipom, pa ne može da čeka“.

Jedan od članova grupe, Radan Adamović koji je kasnije postao svjedok saradnik, na dan zaplijene dvije tone kokaina sa jahte "Maui" poziva žensku osobu, najvjerovatnije suprugu, i javlja joj „uhapsili su Željka, blokirana je cijela ulica. Ako ti se ne javim, da znaš da su me digli“.

U sljedećem razgovoru Adamović razgovara sa nepoznatim muškarcem koji mu kaže da su „prijatelji uhapšeni“. On potom citira televizijski naslov i kaže „pripadnici veće kriminalne grupe, najjače u Evropi“, na šta mu Adamović kaže da „ne gleda tako crno, njih zanima vrh i prekid ture“.

Darko Šarić javio se za riječ i istakao da su tužiočevi zaključci proizvoljni.

„On spaja neke događaje, a to ničim ne dokazuje, stoji možda neka indicija, ali iz ovih razgovora se ne može zaključiti da je neko nešto organizovao ili finansirao," prenosi KRIK.

Bonus video: