Festival "Odakle zovem": Uvid u savremenu kinesku književnost

Prvi put će se, u saradnji sa nevladinom organizacijom RAE Savjet kampa, NVO Prostori i međunarodnom organizacijom HELP, u okviru Festivala promovisati romska književnost i kultura
76 pregleda 0 komentar(a)
Karver, Knjižara Karver, Odakle zovem, Foto: Zoran Đurić
Karver, Knjižara Karver, Odakle zovem, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 23.06.2017. 07:46h

Festival kratke priče “Odakle zovem”, deveti po redu, počinje sljedeće sedmice i to od 27. juna, a trajaće do prvog jula. Ovogodišnji Festival će, već prvog dana obilježiti prezentacija kineske književnosti i kulture, koju knjižara “Karver” organizuje uz podršku kompanije CRBC i partnerstvo sa Institutom Konfucije u Podgorici.

“Mi na ovom Festivalu želimo da na neki način odškrinemo vrata razumijevanja koja se ne odnose na ukupnost poznavanja kineske kulture, jer je to jako teško... potrudićemo se da publici predstavimo nešto što je uvid u savremenu kinesku književnost”, kazala je Varja Đukić.

Prvi put će se, u saradnji sa nevladinom organizacijom RAE Savjet kampa, NVO Prostori i međunarodnom organizacijom HELP, u okviru Festivala promovisati romska književnost i kultura.

“Predstavićemo našu gošću Hedinu Tahirović-Sijerčić, jednu izuzetnu ženu, Romkinju koja piše poeziju”, najavila je Đukić.

“Žensko između kontemplacije i akcije” biće tema druge večeri Festivala, o kojoj će govoriti Suzana Tratnik, Stanka Hrastelj, Ana Ristović, Tanja Markuš, Paula Petričević, a nakon toga će učesnici čitati poeziju.

Nakon nastupa muzičkog trija Miodraga Šula Jovovića, Vladimira Krnetića i Martina Đorđevića, dio druge večeri će biti posvećen Podgorici. Lično viđenje o glavnom gradu iznijeće, pored ostalih, Staša Aras, Ljiljana Dirjan i Ljubeta Labović.

Gost Festivala “Odakle zovem”, u petak 30. juna, biće pisac Slobodan Šnajder, jedan od najzanimljivijih autora sa ovih prostora i u Evropi. On će o svom stvaralaštvu razgovarati sa književnim kritčarem Marinkom Vorgićem.

U okviru Festivala tema će biti i činjenica da se danas, pojedinci koji se bave stvaralaštvom, bave i svim onim što predstavlja menadžerstvo u kulturi.

Posljednjeg dana Festivala, publici će biti predstavljen časopis “Script”, nakon čega će Festival zatvoriti predstava “Malo o duši”. Riječ je o muzičko-scenskoj formi, koja predstavlja adaptaciju poezije poljske pjesnikinje Vislave Šimborske.

Promocija konkursa za najbolju kratku priču Vranac

Segment Festivala biće i promocija, jednog od najrespektabilnijih regionalnih književnih konkursa kratke priče, “Vranac”. Na konkurs, koji se organizuje od 2010. godine je do sada pristiglo preko 5.000 priča, a nagrade su dobila 24 autora.

“Ove godine nemamo konkurs 'Vranac', ali imamo program koji će se održavati u Šipčaniku i koji će na neki način biti promocija konkursa 'Vranac', učesnika koji su do sada dobili nagradu, kao i web stranice www.vranacprice.me na kojoj se nalaze sve do sada pristigle priče na konkurs 'Vranac'”, kazala je Đukić.

Prednost objavljivanja kratkih priča na internet stranici je, u vrijeme kada se sve više koristimo internetom, prema mišljenju Đukićeve, ta što će pojedinci moći na lak način da dođu do njih. Promocija konkursa, koji se realizuje uz podršku kompanije “Plantaže 13. jul”, održaće se u četvrtak 29. juna u podne, u Šipčaniku.

Bonus video: