Ljekari: Kalač nije umro u beranskoj bolnici

Mirsad, Jasmin, Anes, Elmin, Sevad, Adis i Elvis Muratović optuženi su da su počinili krivično djelo teško ubistvo u pokušaju u saizvršilaštvu
406 pregleda 1 komentar(a)
Muratović, Foto: Jadranka Ćetković, Jadranka Ćetković
Muratović, Foto: Jadranka Ćetković, Jadranka Ćetković
Ažurirano: 22.06.2017. 17:18h

Rožajac Anes Kalač (27) nije umro u beranskoj Opštoj bolnici, gdje mu je pružena blagovremena hiruška intervencija, čime je otklonjena neposredna opasnost po život, “kazao je hirurg te zdravstvene ustanove dr Milorad Magdelinić.

On je to izjavio u Višem sudu u nastavku suđenja braći Muratović iz Rožaja, optuženima zbog smrti sugrađanina Anesa Kalača.

Mirsad, Jasmin, Anes, Elmin, Sevad, Adis i Elvis Muratović optuženi su da su počinili krivično djelo teško ubistvo u pokušaju u saizvršilaštvu.

Adis, za kojeg se sumnja da je pucao u Kalača, još je u bjekstvu.

Odbrana Muratovića je tvrdila da je Kalač preminuo u berasnskoj Bolnici i da su ga praktično mrtvog transportovali za Klinički centar Crne Gore, dok su dr Magdelinić i direktor bolnice dr Budimir Dabetić tvrdili suprotno, ističući da je tada bio prisutan veliki dio ljekara, osoblja kao i rodbine Kalača.

Dr Magdalenić je kazao da je Kalač u Beransku bolnicu dopremljen u stanju teškog šoka, sa ugorženim vitalnim funcijama zbog politraume, zbog čega je bila nužna hitna operacija, a da je svaka od povreda predstavljala opasnost po život.

“Kalač je imao prelome glave desne butne kosti i desne karlične kosti, perforacije mokraćne bešike i crijeva na 20 mjesta… . Radiološkim pregledom su ustanovljene dvije sjenke intenziteta metala u trbušnoj duplji i jedna u desnom kuku, kao više dijelova koštanih fragmenata koji su se ponašali kao fragmenti projektila, uz jako krvarenje iz trbušne duplje”, kazao je ljekar.

On je istakao da su tokom operacije uklonili krv i druge tečnosti iz trbušne duplje i izvadili dijelove projektila iz trbušne duplje kao i koštane framgmente.

“ Dio projektila iz desnog kuka nismo dirali, jer je to zahtijevalo složenu operaciju kojom bi rizikovali da pacijent umre na operacionom stolu, znajući da to kratkoročno ne može da ugrozi život pacijenta”, kazao je dr Magdelinić.

Branilac Muratovića advokat Borivoje Borović je tvrdio da je “ smrt Kalača nastala u beranskoj bolnici i da je umro usled sepse zbog trovanja od projektila koji je ostao u trbušnoj duplji, što je dr Magdelinić juče demantovao, pojašnjvajući da su izvadili sve dijelove projektila kao i koštane fragmente iz trbušne duplje.

Borović je istakao da je neshvatljivo da se, kako su to i ljekari potvrdili, prilikom predaje dijelova projektila policiji ne sačinjava zapisnik.

On je podsjetio da je vještak balističar utvrdio da mu je policija dostavila treći dio “neidentifikovane mase”, koja po gramaži odgovara dijelu projektila koji nedostaje, ali da nije pripadao tom projektilu.

Inače, taj treći dio projektila nije pronađen ni prilikom odbukcije Kalača.

Muratovići su ranijom presudom koju je ukinuo Apelacioni sud bili osuđeni na 27 godina zatvora

Pored dr Magdelinića i Dabetića svjedočili su i radiolog Milan Stojanović i Sonja Joksimović, koji nisu imali neposrednog kontakta tokom operaciji i upućivanja u KCCG.

Muratovići su ranijom presudom koju je ukinuo Apelacioni sud bili osuđeni na 27 godina zatvora.

Kalač je nakon ranjavanja iz automatske puške, 27. jula 2014. godine na benzinskoj pumpi Ekopetrol, tri dana kasnije preminuo u Kliničkom centru u Podgorici.

Suđenje se nastavlja 11. septembra.

Kalač upućen u KCCG kad je počelo krvarenje gornjeg dijela digestivnog trakta

Detaljno opisujući tok liječenja dr Magdelinić je pojasnio da poslije operacije u noći između 27. i 28. pacijent bio stabilan, a da se stanje pogoršalo 29. uveče oko 23 sata, te da su ga, nakon što je utvrđeno da postoji krvarenje u gornjem digestivnom traktu, uputili za Podgoricu.

Razlog za upućivanje u KCCG je, kako je objasnio dr Magdelinić bio što u beraskoj bolnici nisu postojale tehničke mogućnosti da se utvrdi izvor krvarenja, dodajući da je od anesteziologa koji je bio u pratnji obaviješten da se stanje pogoršalo negdje ispred Podgorice.

Prema izvještajima ljekara specijaliste i anesteziologa KCCG Kalač na prijemu bio “intubiran, bez sigurnih znakova života”.

Bonus video: