ZA 12. SEPTEMBAR

Opet odloženo suđenje Zmajeviću za zločin nad civilima na Kosovu

Zmajević je optužen da je 30. marta 1999. godine, kao dobrovoljac, u selu Žegra kod Gnjilana učestvovao u ubistvu građana albanske nacionalnosti
112 pregleda 0 komentar(a)
Vlado Zmajević, Foto: Savo Prelević
Vlado Zmajević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.04.2019. 22:53h

Za 12.septembar odložen je početak suđenja Nikšićaninu Vladu Zmajeviću (47), optuženom da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva tokom rata na Kosovu 1999. godine.

Predsjednik specijalnog vijeća, sudija Dragoje Jović obrazložio je da je taj predmet zadužio prethodnog dana i da su se njegove kolege kod kojih je slučaj bio razdužile iz zakonskih razloga.

Zmajević je optužen da je 30. marta 1999. godine, kao dobrovoljac, u selu Žegra kod Gnjilana učestvovao u ubistvu građana albanske nacionalnosti.

"Zmajević za vrijeme oružanih sukoba između naoružanih pripadnika naoružane vojne organizacije takozvane OVK i pripadnika Vojske Jugoslavije, kršeći pravila međunarodnog prava IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata, kao vojnih dobrovoljac pripadnik III pješadijaskog bataljona VJ, prema licima koja nijesu neposredno učestvovala u neprijateljstvima pripadnicima albanske nacionalnosti, nije postupao u svakoj prilici čovječno i bez ikakve diskriminacije zasnovane na nacionalnom porijeklu, vjeri i ubjeđenju, već je vršio ubistva civilnog stanovništva albanske nacionalnosti i pljačkanje njihove imovine", piše u optužnici.