Predstava "Dokle pogled seže": Gledalac nije samo puki posmatrač

Nakon Sombora, Kraljevsko pozorište Zetski dom nastavlja turneju nastupom 5. jula u Naroden teatru Bitola u Makedoniji
151 pregleda 1 komentar(a)
Predstava Dokle pogled seže, Foto: Zetski dom
Predstava Dokle pogled seže, Foto: Zetski dom
Ažurirano: 22.06.2017. 09:37h

Predstava "Dokle pogled seže" Kraljevskog pozorišta Zetski dom u okviru turneje izvedena je još jednom, ovoga puta na 25. Pozorišnom maratonu u Somboru, koji se ove godine odvija pod sloganom “Kocka je bačena”. Predstava iz Crne Gore izvedena je četvrtog dana prestižne teatarske smotre, u njenoj samoj završnici - u 23 sata. Upravo to je ono što čini ovaj Maraton jedinstvenim. Predstave se igraju počev od 19 sati, a onda se smjenjuju- jedna za drugom. Somborci i publika koja dolazi iz cijele Srbije gledaju komad u 21, oni najuporniji su u Narodnom pozorištu i u ponoć. Tada je sala bila puna jer čekao se komad jednog od vodećih evropskih reditelja, Arpada Šilinga.

"Nije slučajno pozvana predstava za koju se već čulo da je jako dobra. Ova predstava važi za dobru i uzbudljivu. Publika je vrlo pomno pratila šta se događa na sceni. Za Šilingove predstave potrebna je i talentovana publika i koncentracija da bi se ispratile. Gledaocu ostavlja prostor da ne bude samo puki posmatrač, nego i učesnik i da svoju maštu potakne na neka razmišljanja, pa i filozofska", kazao je nakon odgledane predstave umjetnički direktor Pozorišnog maratona, Saša Torlaković.

"Nije ovo komad Arpada Šilinga, ovo je komad svih nas. Na trenutke potresno, na trenutke duhovito, bez obzira na mentalitet. Odličnu glumačku ekipu stvarno imate. Beskrajno je duhovito. Na trenutke sam se osjećao glupo što sam se smijao jer oni te sekund kasnije zalede u toj životnoj priči, o apsurdu u kome svi živimo. U Evropi koju smo prihvatili sa kapitalizmom i staljinističkim sredstvima. Bravo!", kazao je Marko Marković, glumac Narodnog pozorišta Sombor.

Somborska publika naviknuta na dobro pozorište, sa velikom pažnjom odgledala je predstavu, reagujući dobronamjerno i emotivno, nagradivši glumački ansambl iz Crne Gore otvoreno i iskreno. Još jednom, nije prošlo neopaženo ono što komad “Dokle pogled seže” čini jedinstvenim, a to je način na koji reditelj Arpad Šinling involvira glumce u nastanak priče.

Nakon Sombora, Kraljevsko pozorište Zetski dom nastavlja turneju. Ansambl koji čine Srđan Grahovac, Varja Đukić, Dejan Đonović, Zoran Vujović, Dušan Kovačević, Nada Vukčević, Aleksandar Gavranić i Jelena Simić, izvešće komad “Dokle pogled seže” petog jula u Naroden teatru Bitola u Makedoniji, a na ljeto uslijediće gostovanja na Barskom ljetopisu i Festivalu Grad Teatar u Budvi. Na jesen, slijede Budimpešta i sarajevski MESS.

Bonus video: