"IMAMO NEOBORIVE DOKAZE ZA DRŽAVNI UDAR"

Katnić: Protiv mene se i dalje vodi specijalni rat

"Sad ovaj novi oblik specijalnog rata ima više dimenzija. Jedan pojavni oblik je da se SDT prikaže da nema jednak pristup prema svima, već da je selektivno, što nije tačno", poručio je Katnić
96 pregleda 130 komentar(a)
Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Milivoje Katnić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.04.2019. 22:52h

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ocijenio je da se protiv njega i tužilaštva i dalje vodi specijalni rat.

"Sad ovaj novi oblik specijalnog rata ima više dimenzija. Jedan pojavni oblik je da se SDT prikaže da nema jednak pristup prema svima, već da je selektivno, što nije tačno. Drugi oblik je da specijalni tužilac zbog svoje prošlosti ne može obavljati tu funkciju, što nije tačno", poručio je Katnić, prenosi portal RTCG.

On je kazao da je jasno "da je u svemu ovome uključen strani element, koji smo označili kao nacionalistički krugovi iz Rusije, koje je predstavljao optuženi ruski državljanin Eduard Šišmakov".

"Cilj specijalnog rata je pokašaj da vas skrenu sa glavnog kolosjeka, odnosno mene kao glavnog specijalnog tužioca sa glavnog kolosjeka", rekao je Katnić gostujući u emisiji "Iz pravog ugla" RTCG.

Katnić je ponovio da je sud utvrdio da postoji osnovana sumnja da su okrivljeni počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.

"Ne radi se o kontradiktornom postupku, dokazi koje smo prezentovali se ne dovode u kontradiktorni odnos sa drugim dokazima", kazao je Katnić i dodao da su svi dokazi pribavljeni na zakonit način.

SDT je rekao da posjeduju određene iskaze srpske BIA koji se mogu koristiti u sudskom postupku. On je ponovio da tužilaštvo ima neoborive dokaze za osudu optuženih u slučaju "državni udar".

"Tužilaštvo je provjeravalo kroz materijalne dokaze iskaze svjedoka saradnika i oni su potvrđeni", kazao je Katnić.

On je ocijenio da se dešava da svjedoci saradnici opovrgnu svoje iskaze i da bi se, teorijski, potpisani sporazumi o priznjanju krivice mogli poništiti.

"Mi znamo da do toga neće doći jer postoje apsolutni dokazi koji potvrđuju njihovo priznanje", kazao je Katnić.

On je ponovio da postoji osnovana sumnja da je poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret. 

"Napomenuću da su čelnici DF-a, na pres konferenciji, pozvali sve koje je tužilaštvo pozvalo na razgovor da se njima jave. To nije zapamćeno u istoriji da se oni javljaju grupaciji u kojoj su osumnjičeni za razna krivična djela, da ih oni pripremaju kako da daju iskaze", naveo je Katnić.

Specijalni tužilac je odbacio spekulacije da nije u dobrim odnosima sa VDT-om Ivicom Stankovićem.

"Marović u ravni bilo kojeg okrivljenog u Crnoj Gori"

Katnić je kazao da se i protiv Svetozara i Miloša Marovića vodi finansijska istraga.

Tužilaštvo, kako je naveo, ne može da zaustavi pravni promet i aktivnosti sa imovinom optuženih lica, za koje nema dokaze da je stečena krivičnim djelom, prenosi portal RTCG.

Na pitanje, da li Svetozar Marović ima povlašćeni status, odgovorio je da sve elemente treba uzeti u obzir - da je uhapšen i on i članovi njegove porodice, pod optužbom da su izvršili krivična djela.

"Svetozar Marović je trpio sve procedure tužilaštva koje su mu stojale na raspolaganju. Protiv njega nije preduzimano ništa ni manje ni više. Svetozar Marović se nalazi u ravni bilo kojeg okrivljenog u Crnoj Gori", rekao je Katnić.

On je negirao da je Marović nedostupan državi Crnoj Gori, navodeći da je sve stvar procedura.

Katnić: Dokazi o predmetu Telekom na Kipru, Mađarskoj

"Predmet Telekom se, kao i svaki drugi, radi bez ikakvog izuzetka. Dokazi o toj aferi se nalaze na Kipru, Mađarskoj i sa SAD više u vezi tog slučaja više nemamo ništa", rekao je SDT.

On je odbacio optužbe da postoji selektivnost u istrazi tih slučajeva.

"Savjest mi je čista"

Katnić je, govoreći o svom učešću na dubrovačkom ratištu, kazao da je on imao funkciju u odbrani jedinstvene Jugoslavije, kao i da je vodio računa i o Hrvatskoj, kao i o Crnoj Gori.

"Što se mene tiče, bio sam samo oficir, postupao sam po najvećim principima prava, ali i našeg običajnog prava. I meni je savjest čista", poručio je Katnić i dodao da svi koji su počinili nedjela ili zločine treba da odgovaraju.

Katnić je optužio čelnike Demokratskog fronta da žele da iskoriste te tragične događaje, kako bi ga kompromitovali.

"Mi u tužilaštvu imamo dokaze da su iz Demokratskog fronta pripremali tri lica koja bi kompromitovala Specijalnog državnog tužioca", naveo je Katnić, prenosi portal RTCG.