"NAČISTO" NA TV VIJESTI

Darmanović: Sanja Vlahović novi ambasador CG u Rimu

"Ona (Vlahović) je nosilac visokog italijanskog odlikovanja, bila je dobar ministar i mislim da će biti dobar ambasador u Rimu", rekao je Darmanović
134 pregleda 0 komentar(a)
Srđan Darmanović, Načisto, Foto: Screenshot
Srđan Darmanović, Načisto, Foto: Screenshot
Ažurirano: 04.04.2019. 22:52h

Bivša ministarka nauke Sanja Vlahović dobila je agreman i biće nova ambasadorka Crne Gore u Rimu, rekao je šef diplomatije Srđan Darmanović u emisiji "Načisto" na TV Vijesti.

On je, upitan kako to da se na ambasadorsku funkciju postavlja neko ko je optužen za plagijat, rekao da univerzitet i sud nisu nisu potvrdili da je rad Sanje Vlahović plagijat.

"Ona je nosilac visokog italijanskog odlikovanja, bila je dobar ministar i mislim da će biti dobar ambasador u Rimu", rekao je Darmanović. 

Govoreći o političkim tezijama sa Rusijom, Darmanović je rekao da se one ne moraju spustiti na ekonomske i odnose građana.

U posljednje dvije do tri godine došlo je do radikalizacije protivljenja članstvu u NATO, radikalizacija koja je postala sve više nasilnija u svom obliku, čemu su doprinijele spoljne sile, kazao Srđan Darmanović.

"Kao što je bio slučaj sa (Slobodanom) Miloševićem, tako i sada u posljednje dvije do tri godine, sa uticajem mnogo većih političkih igrača je došlo do radikalizacije po principu da kada imate nekog jakog iza sebe, vi onda tražite svoju šansu i na unutaršnjoj sceni," kazao je Darmanović gostujući u emisji Načisto na TV Vijesti.

Govoreći u članstvu u NATO, on je kazao da se želja Crne Gore za ulaskom poklopila se sa geopolitičkom situacijom.

Ministar je istakao da je Crna Gora, bez obzira na geopolitiku, morala da sprovede sve neophodne reforme kako bi dobila svoje mjesto za stolom.

Govoreći o članicama, on je kazao da nisu sve iste.

"Zemlje članice NATO nemaju isti kvalitet demokratskih poredaka i nisu sve jednako ekonomski moći", konstatovao je on.

Darmanović je okarakterisao kao "nategnutu konstrukciju" da su parlamentarni izbori održani u sjenci državnog udara.

Šef diplomatije je u emisiji nave da postoji čitav niz zemalja gdje postoje partije koje su duže na vlasti nego što je to slučaj u Crnoj Gori.

On je dodao da su oni koji su izglasali nezavisnost znali su da će u nekom trenutku Crna Gora postati dio NATO alijanse.

"Mi želimo da imamo normalne i dobre odnose sa Rusijom kao i druge članice NATO-a i Evropske Unije. Naše opredjeljenje za Evroatlantske integracije u Vašingtonu nikada nije bilo upitno", kazao je Darmanović.

On je naglasio da pravac Crne Gore nikada nije bilo pod sumnjom i da "smo imali konstantnu podršku od vlasti SAD-a".

Darmanović je u emisiji kazao da su odnosi Crne Gore i Srbije dobri i da je to činjenica.

"Srbija je naš najveći ekonomski partner, politički odnosi su na zavidnom nivou", kazao je Darmanović i dodao: "Koja god kosovska vlada bude izabrana vjerujemo da će doći do ratifikacije sporazuma."