NAGRADE ZA KOMAD LIDIJE DEDOVIĆ

Festival u Makedoniji: "Trudna priča" najbolja predstava u cjelini

Tekst Blagice Sekulovske, u režiji crnogorske rediteljke Lidije Dedović vodi publiku u blisku budućnost, u 2032. godinu
83 pregleda 0 komentar(a)
Trudna priča, Foto: Zetskidom.me
Trudna priča, Foto: Zetskidom.me
Ažurirano: 04.04.2019. 22:52h

Predstava “Trudna priča” u režiji crnogorske rediteljke Lidije Dedović, a produkciji Teatra Komedija iz Skoplja, briljirala je na 52. nacionalnom pozorišnom festivalu “Vojdan Černodrinski” u Makedoniji. Ovaj komad, nastao po savremenom makedonskom tektu Blagice Sekulovske, proglašen je za najbolju predstavu u cjelini, a 16. juna u Prilepu, ansambl je imao veliki rezlog za slavlje osvojivši još četri nagrade, i to za najbolji tekst- Blagica Sekulovska, za najbolju glavnu žensku ulogu- Jelena Žugić za ulogu dr Kate, najbolju mušku epizodnu ulogu Žarko Dimoski, za ulogu Boška, za najbolju žensku epizodnu ulogu Eva Skenderovska - za ulogu Nede. Zvanično najbolju predstavu na festivalu koji predstavlja presjek ukupne makedonske teatarske scene, žiri je ocijenio kao djelo vrhunskog kvaliteta.

“Kao žiri, imali smo namjeru da favorizujemo predstave sa savremenom temom koje imaju vezu i sa makedonskom tradicijom, ali i vrhunski kvalitet u svim elementima. Smatramo da 'Trudna priča' ispunjava sve uslove, počevši od teksta Blagice Sekulovske, koji govori o tradiciji, do izvedbe koja je bila izvanredna u svim segmentima. U cjelosti gledano, vodila nas je i odluka da teatru treba neposredna, živa veza sa realnošću. Jedna aktuelnost, koja nije namještena, niti dodata, već proizlazi iz same suštine teksta”, izjavio je nakon proglašenja nagrada akademik Mandžukov.

Tekst Blagice Sekulovske, u režiji crnogorske rediteljke Lidije Dedović vodi publiku u blisku budućnost, u 2032. godinu.