HRA: Ustavni sud da otvori za javnost sjednicu o policijskoj torturi

U pismu predsjedniku Ustavnog suda, direktorica HRA je naglasila da su podnijete i druge slične ustavne žalbe zbog "nedjelotvornih istraga policijske torture nad Miloradom Martinovićem i pokušaja ubistva novinara Tufika Softića"
3 komentar(a)
Zlatarska, specijalci, Foto: Screenshot (YouTube)
Zlatarska, specijalci, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 20.06.2017. 18:11h

Ustavni sud će u srijedu raspravljati o ustavnoj žalbi zbog neistražene policijske torture u Zlatarskoj ulici, saznaje HRA.

Direktorica HRA Tea Gorjanc-Prelević je podnijela ustavne žalbe za dva mladića koja je policija pretukla 24.10.2015. u Ulici Miljana Vukova u Podgorici (tzv. Ulici zlatara), zbog toga što državno tužilaštvo i policija nijesu sproveli djelotvornu istragu tog slučaja u skladu s evropskim standardima.

Nijedan službenik policije do danas nije ni optužen zbog tog slučaja. "Ustavnom žalbom se zahtijeva od Ustavnog suda da konstatuje da su državni organi prekršili apsolutnu zabranu mučenja i drugog zlostavljanja, posebno u odnosu na propust da sprovedu djelotvornu istragu i da naredi preduzimanje potrebnih radnji. HRA je zahtijevala od predsjednika Ustavnog suda da sjutrašnju sjednicu otvori za javnost, predstavnike medija i podnosioce žalbe, imajući u vidu da je ovo prvi slučaj u istoriji Ustavnog suda u kome se raspravlja o ustavnoj žalbi zbog propusta državnih organa da sprovedu djelotvornu istragu torture", navode iz HRA. U pismu predsjedniku Ustavnog suda, direktorica HRA je naglasila da su podnijete i druge slične ustavne žalbe zbog "nedjelotvornih istraga policijske torture nad Miloradom Martinovićem i pokušaja ubistva novinara Tufika Softića i zamolila Ustavni sud da u svim tim slučajevima omogući da sjednice budu javne".

Bonus video: