Crna Gora odgovorna za svjetsku baštinu

U CG je područje basena Tare proglašeno rezervatom biosfere
171 pregleda 1 komentar(a)
Kanjon Tare (novina), Foto: Montenegro.travel
Kanjon Tare (novina), Foto: Montenegro.travel
Ažurirano: 20.06.2017. 10:06h

Predstavnik UNESCO-a Đorđo Andrian rekao je da CG treba da bude ponosna što je u toj organizaciji, ali je podsjetio i na obaveze koje iz toga proističu.

“U CG je područje basena Tare proglašeno rezervatom biosfere. Nažalost, nijesam pronašao pominjanje te činjenice u planu i nadam se da će se to ispraviti. U svjetsku baštinu svrstani su NP Durmitor, sa kanjonom Tare, i Kotor. Vlada treba da bude ponosna, ali to povećava odgovornost. To nijesu medalje na jakni, već tim prostorima treba pažljivo upravljati i uzeti ih u obzir u prostornom planiranju. UNESCO ne štiti i nema vojsku. Zemlje same preuzimaju odgovornost za svjetsku baštinu , ali nemojte misliti da će druge zemlje članice UNESCO-a dozvoliti da radite šta hoćete sa tim područjima, jer su ona svjetska vrijednost. Vi imate obavezu da nas obavještavate o svim planovima za bilo kakve aktivnosti u zaštićenim područjima”, kazao je Andrian, stalno se obraćajući ministru za ekonomski razvoj Branimiru Gvozdenoviću.

Andrian je govorio na okruglom stolu o donošenju prostornog plana CG koji su organizovali UNDP, Ministarstvo za ekonomski razvoj CG.

Bonus video: