Stotinu programa za mjesec dana

Festivalski orkestar KotorArta, nastupiće i 18. jula na koncertu “Poljska u srcu”, koji se odvija uz podršku ambasade Poljske, gdje će izvoditi djela poljskih kompozitora, pod palicom Bartoša Žurakovskog i sa pijanistom Lukašem Krupinjskim
60 pregleda 0 komentar(a)
Kotor katedrala Svetog Tripuna, Foto: KotorArt
Kotor katedrala Svetog Tripuna, Foto: KotorArt
Ažurirano: 20.06.2017. 09:22h

Šesnaesti “Don Brankovi dani muzike” u okviru devetog Međunarodnog festivala KotorArt biće održani pod pokroviteljstvom Opštine Kotor, zahvaljujući kooperativnosti i razumijevanju umjetnika, od 13. jula do 13. avgusta sa deset, umjesto planiranih šesnaest programa, u glavnom i više od 100 programa u pratećem programu.

Na Dan državnosti ispred katedrale Sv. Tripuna, na koncertu “Korijenje” nastupiće Festivalski orkestar KotorArta sa muzičarima iz četiri zemlje.

Na programu će biti svjetska premijera “Varijacije na temu Bokeljskog kola”, djela koje je porudžbina festivala. U pitanju je autorsko djelo šest mladih kompozitora iz regiona čijim je radom koordinirala kompozitorka Nina Perović, na temu tradicionalne melodije Kola Bokeljske mornarice, jednog od muzičkih simbola Boke.

Na programu svečanog otvaranja biće izveden i naknadno uvršten Prvi klavirski koncert Ludviga van Betovena u izvođenju proslavljenog kotorskog pijaniste Ratimira Martinovića.

Otvaranje će zaokružiti svjetskom premijerom autorskog filma izuzetnog i nagrađivanog reditelja, Kotoranina Dušana Vulekovića. Ovaj film je takođe porudžbina Festivala KotorArt, a posvećen je tradiciji umjetnosti na prostoru Kotora i Boke.

Festivalski orkestar KotorArta, nastupiće i 18. jula na koncertu “Poljska u srcu”, koji se odvija uz podršku ambasade Poljske, gdje će izvoditi djela poljskih kompozitora, pod palicom Bartoša Žurakovskog i sa pijanistom Lukašem Krupinjskim.

Na programu je i koncert učenika kotorske muzičke škole koji će ove godine, u čast sedam decenija postojanja, cjelokupni program posvetiti opusu Vide Matjan, osnivača škole.

Prvi u nizu koncerata Coca Cola stagea je 27. jula - nastup violiniste Stefana Milenkovića sa njegovim tango sastavom na kotorskoj Ljetnjoj sceni. Prvi avgust je rezervisan za violinistu Nemanju Radulovića i sastav “Đavolji trileri”. Veče kasnije, nastupiće proslavljeni violinista, Roman Simović, koji će u okviru koncerta “Roman i prijatelji” svirati sa Nemanjom Radulovićem, Milenom Simović, Draganom Đorđevićem, Aljonom Baevom, Olgom Sitkovetski i Đovanijem Njokijem, u raznovrsnom programu.

U okviru partnerstva sa sponzorom Luštica Bayom, uslijediće koncert “Miloš Invites” na kom će proslavljeni gitarista, Miloš Karadaglić predstaviti svoje goste - sopranistkinju Pumezu Mačikizu i gudački kvartet “Strings Attached”. U okviru ciklusa Coca Cola stage biće održana još dva koncerta i to: 11. avgusta “Alhemija duše” sa Amirom Medunjanin i između ostalih, izuzetnim džez pijanistom Bojanom Zulfikarpašićem. Posljednji koncert Don Brankovih dana muzike, 13. avgusta, biće “Music Forces United”, kada će se prvi put okupiti vokali Bisera Veletanlić, Gabi Novak i vodeći džez pijanisti - Matija Dedić i Vasil Hadžimanov.

Bonus video: