PROMOVISANA KNJIGA "NJEGOŠEVA FILOZOFIJA ČOVJEKA"

"Ovo djelo slavi Njegošev doprinos čovječanstvu, jer genije ne pripada samo jednom narodu"

Ovo djelo, plod višegodišnjeg istraživanja Sonje Tomović Šundić pjesnikovog stvaralaštva, objavljeno je nedavno u izdanju Biblioteke "Radosav Ljumović", a autorka je u ovoj studiji osvijetlila Njegoševo shvatanje čovjekovog mikrokosmosa, njegove smrtnosti i onoga što je u čovjeku vječno
108 pregleda 1 komentar(a)
Sonja Tomović Šundić, Barski ljetopis, Foto: Radomir Petrić
Sonja Tomović Šundić, Barski ljetopis, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 04.04.2019. 22:42h

Već u svojoj prvoj sedmici, XXX Barski Ljetopis dao je svojoj publici program koji će, bez iole sumnje, ostati dugo pamćen. 

Književno veče prof. dr Sonje Tomović Šundić u ponedjeljak veče na platou Dvorca kralja Nikole u Baru, na kojem je promovisano njena najnovija knjiga "Njegoševa filozofija čovjeka", priredilo je gledaocima doživljaj jedinstvenog akademskog predavanja i sveobuhvatnog tumačenja poruka opusa velikog crnogorskog vladara, pjesnika i mislioca.

Ovo djelo, plod višegodišnjeg istraživanja Sonje Tomović Šundić pjesnikovog stvaralaštva, objavljeno je nedavno u izdanju Biblioteke "Radosav Ljumović", a autorka je u ovoj studiji osvijetlila Njegoševo shvatanje čovjekovog mikrokosmosa, njegove smrtnosti i onoga što je u čovjeku vječno.

Moderator večeri prof. dr Čedomir Čupić, ugledni univerzitetski profesor iz Beograda, ocijenio je da se radi o kapitalnoj studiji na preko 500 stranica "koja oslikava Njegoša na originalan način".

"Ovo djelo slavi Njegošev doprinos čovječanstvu uopšte, jer genije ne pripada samo jednom narodu. Na stranicama ove knjige, autorka je minuciozno prikazala Njegošev pogled na čovjeka kroz filozofsku antropologiju čitavog njegovog opusa, a poglavlje o Njegošu i ženi prelazi i u polje estetike", rekao je Čupić

Redovni profesor Univerziteta Crne Gore, prof. dr Sonja Tomović-Šundić istakla je da je knjigu posvetila svom preminulom ocu prof. dr Slobodanu Tomoviću, čuvenom "njegošologu", što je za nju, dodala je, "bio poseban izazov i odgovornost".  

Ona je ukazala da je Njegoš "vrh našeg duha, identiteta i duhovnosti", i da je u svom djelu sublimisao duh čovjeka "u jedinstvenu vertikalu". 

"Njegoševo djelo se ne može nadmašiti, veliko je i po svojim dometima i po svojoj dubini u slojevima kojima se može isčitavati. Njegov jezik poete je simboličan i višeznačan,  izazovan za tumačenje, a čovjek je centar njegovog posmatranja. Njegoš čovjeka, kosmos, svijest i stanja vidi dinamički, a samog čovjeka dualno, kroz njegovo materijalno i duhovno biće. Kroz usta igumana Stefana, najdetaljnije je iskazao tu vječnu borbu dualnosti u čovjeku, a duh pravde i odvažnosti u njegovom djelu imaju posebno mjest0", navela je Tomović-Šundić.

Autorka je dodala i da joj je cilj bio i da pokaže da je Njegoš bio evropski intelektualac svog doba. Zahvalan Gospodu na darovima-markantnosti i umu-iako bez sistematičnog obrazovanja, navela je Šundić-Tomović, Njegoš je u svojim djelima sjedinio duh najbolje svjetske stvaralačke tradicije, "od Dantea do Viltona".