Grad teatar - Za tri groša i na prekretnici

Festival će otvoriti predstava “Ožalošćena porodica” u režiji Igora Vuka Torbice, u izvedbi teatara iz Celja i Kranja, jedna od najuspješnijih predstava regiona u protekloj sezoni, a dramski segment će zatvoriti nova predstava “Gospoda Glembajevi” u režiji Zlatka Svibena
0 komentar(a)
Grad teatar
Grad teatar
Ažurirano: 20.06.2017. 09:09h

Skandalozna finansijska opterećenost Javne ustanove “ Grad teatar ”, koju je ostavilo prethodno rukovodstvo ove ustanove kulture, jedan je od osnovnih razloga što je ovogodišnje izdanje festivala jedno od najskromnijih u njegovoj 31 godini dugoj tradiciji.

Festival će biti otvoren 5. jula, a zatvoren 15. avgusta, i odvija se pod motom “Za tri groša”. V.d. direktorke JU “ Grad teatar ” Milena Lubarda Marojević ocijenila je da je 2017, godina u kojoj su se festival i institucija “ Grad teatar ” našli na prekretnici.

“Pod preteškim opterećenjem nagomilanih dugova, početkom godine gotovo da je blokirano funkcionisanje institucije, i dovedena u pitanje realizacija XXXI festivala. Na drugoj strani, kontinuitet od 30 godina ulaganja u jedan ovakav projekat, vizionarski, univerzalnog značaja i značenja, iznad konteksta dnevnih politika; te karakter, i neupitni kvalitet velikog broja do sada realizovanih umjetničkih programa, obavezuju da se institucija i festival zaštite i sačuvaju. Zato za 2017. godinu biramo koncept i program koji će jedan veliki problem pretvoriti u izazov. Festivalski programi će se odvijati pod motom: 'Za tri groša', što je sintagma preuzeta iz čuvenog mjuzikla 'Opera za tri groša' Bertolda Brehta, i koja simbolički i značenjski na više nivoa markira ovogodišnji koncept. Akcenat je na skromnosti, iz koje nastaju nove ideje, nove forme, novi umjetnički koncepti, koji uvijek iznova pokreću svijet”, istakla je Lubarda Marojević.

Festival će otvoriti predstava “Ožalošćena porodica” u režiji Igora Vuka Torbice, u izvedbi teatara iz Celja i Kranja, jedna od najuspješnijih predstava regiona u protekloj sezoni, a dramski segment će zatvoriti nova predstava “Gospoda Glembajevi” u režiji Zlatka Svibena.

Likovni program donosi dvije autorske postavke. Jedna je multimedijalni projekat mr Svetlane Racanović, međunarodna izložba “Linije bjekstva-linije otpora” koji na festival vraća konceptualnu umjetnost i eksperiment u oblasti likovnog, a druga je projekat “Ćutanje kamena” autorke dr Rajke Bošković.

Trgom pjesnika potrudili su se da isprate najzanačajanije naslove zemlje i regiona u domenu književne produkcije, kao i da obilježe neki od značajnih jubileja, koji 2017. godinu čine posebnom.

“Povodom 170 godina od objavljivanja prvog izdanja 'Gorskog vijenca' u Beču 1847, na Trgu ćemo čuti dva predavanja nekih od potvrđenih poznavalaca Njegoševog djela. Trg će biti otvoren predavanjem akademika Tonka Maroevića, koji će govoriti o mogućnostima lirskog čitanja 'Gorskog vijenca'”, kazala je ona.

“Publika će u imati priliku i da čuje prof. dr Jelenu Pilipović, profesoricu anglistike sa nikšićkog fakulteta, Mariju Krivokapić, Dimitrija Popovića, Dragana Boškovića, Ivanu Dimić, Balšu Brkovića. Za sam kraj ovogodišnjeg Trga potvrđeno je gostovanje jednog od najznačajnijih autora post-jugoslovenske književnosti, hrvatskog i bosanskohercegovačkog pisca Bekima Sejranovića”, saopštila je članica Savjeta Svetlana Ivanović.

Bonus video: