Danilovgrađanima prva nagrada za predstavu

Odluku je donio žiri koji su činili reditelji Blagota Eraković i Danilo Marunović i glumac Moamer Kasumović
99 pregleda 0 komentar(a)
nagrađeni Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
nagrađeni Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 20.06.2017. 09:16h

Predstava “O ćutanju i drugim imitacijama sreće”, koju su po tekstu učenice Bojane Šolaje, u režiji Anđele Novaković i Miroslava Minića, izveli članovi NVO “Ego kult” i đaci Gimnazije “Petar Petrović Njegoš” iz Danilovgrada dobila je prvu nagradu na 47. Festivalu dramskih amatera Crne Gore, koji je završen u Bijelom Polju. Odluku je donio žiri koji su činili reditelji Blagota Eraković i Danilo Marunović i glumac Moamer Kasumović.

Drugo mjesto osvojio je ansambl NVO “Mladi Info” Montenegro MAGG, iz Pogorice, sa predstavom “Pozdravi nekog”, po tekstu Marije Rakočević u režiji Đorđija Tatića, dok je treće mjesto pripalo učenicima podgoričke Gimnazije “Slobodan Škerović”, koji su izveli komad “Jomeo i Krulija” po tekstu i u režiji učenice Nikoline Pavićević.

Eraković je, obrazlažući odluku kazao da se na ovogodišnjem festivalu osjetila dragocjena pojava mladih kreativaca koja obećava maštovitu, hrabru i kreativnu budućnost dramskog amaterizma.

“Izuzetno je dragocjena pojava smjene mladih generacija kada su u pitanju učesnici na ovom festivalu, kako među glumcima, tako i među rediteljima, dramskim piscima, scenografima, kao i kostimografima. Time Festival dramskih amatera na najočigledniji način opravdava svoje postojanje kao dominantna fabrika talenata, koja kreira pozorišni identitet naše zemlje“, kazao je Eraković, dodajući da je izuzetno pohvalno prisustvo modernih pozorišnih čitanja, koja su u skladu sa savremenim evropskim i svjetskim teatrom.

Rediteljka najbolje predstave Anđela Novaković je istakla da je srećna zbog osvojenog priznanja i da je cilj njihovog nastupa bio da prikažu ono što su radili od septembra prošle godine.

“'O ćutanju i drugim imitacijama sreće' nije adaptacija nekog već postojećeg komada, već autorski projekat Bojane Šolaje i to je pokazatelj da mladi ljudi rade nove savremene produkcije”, kazala je Novaković.

Najbolju mušku ulogu odigrao je Milan Nikčević u predstavi “Profesionalac” Kulturno-kreativnog centra “Akord” iz Nikšića, a žensku Kristina Janković iz ansambla Gimnazije “Slobodan Škerović”.

Nikčević, za kojeg je gluma odavno životni poziv je kazao da se potajno nadao nagradi, jer kada igrate po tekstu Dušana Kovačevića to obavezuje da budete ambiciozni.

Završne večeri premijerno je izveden komad “Noć bogova”, Mira Gavrana, u režiji Marka Manojlovića, a u kojoj igraju Vojin Ćetković, Dejan Lutkić i Nebojša Ilić.

Vojin Ćetkovic kazao je da je zadovoljan odličnim reakcijama publike u gradu koji ima dobru amatersku scenu i sve uslove za odvijanje pozorišnog života,

Na 47. Festivalu dramskih amatera proteklih sedam dana predstavilo se 13 predstava u konkurenciji.

Bonus video: