Čudni aršini Višeg tužilaštva u Bijelom Polju: Neke advokate nikad ne biraju

U spisku u koji je CIN CG imao uvid piše da su advokati Fikret Kurgaš i Dragoslav Kljajević po tri puta prošle godine izabrani za branioce po službenoj dužnosti, dok su Milovan Miljić, Danilo Mrdak, Ranislav Popović i Muamer Suljević izabrani po dva puta prošle godine, dok je još sedam advokata po jednom bilo birano za odbrane po službenoj dužnosti
479 pregleda 1 komentar(a)
Advokati, Zdravko Begović, Foto: Luka Zeković
Advokati, Zdravko Begović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.06.2017. 07:00h

Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju je prošle godine šest advokata sa spiska Advokatske komore postavilo dva ili tri puta za odbrane po službenoj dužnosti, dok 20 advokata nije nijednom izabrano za branioce.

Takođe, u prvoj polovini 2017. godine dva advokata su postavljena po dva ili tri puta za branioce po službenoj dužnosti, dok njih 20 takođe još nijednom nije postavljeno u ovoj godini.

Prema Zakonu o krivičnom postupku, od avgusta 2015. godine, rukovodilac tužilaštva okrivljenom postavlja branioca po službenoj dužnosti, po redosljedu sa spiska Advokatske komore.

Bijelo Polje na spisku ima 33 advokata.

Tužilaštvo u Bijelom Polju nije odgovorilo na pitanja Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN CG) da pojasni kako je ovo moguće.

U spisku u koji je CIN CG imao uvid piše da su advokati Fikret Kurgaš i Dragoslav Kljajević po tri puta prošle godine izabrani za branioce po službenoj dužnosti, dok su Milovan Miljić, Danilo Mrdak, Ranislav Popović i Muamer Suljević izabrani po dva puta prošle godine, dok je još sedam advokata po jednom bilo birano za odbrane po službenoj dužnosti.

Dvije trećine advokata, međutim, nije izabrano nijednom prošle godine. Takođe, u prvoj polovini 2017, advokat Danilo Mrdak je biran već tri puta, advokat Rešad Muzurović dva puta, dok je zasada još 11 advokata dobilo šansu da po jednom brani po službenoj dužnosti.

CIN CG je nadavno objavio i da su tri advokata iz Podgorice za prethodne dvije godine zaradili preko 100.000 eura, samo na odbranama po službenoj dužnosti u kojima ih je angažovao podgorički Viši sud. Sa druge strane, najveći broj branilaca sa spiska Advokatske komore u tom periodu nijednom nije biran po službenoj dužnosti.

Iz podgoričkog Višeg suda, kao i predsjednik advokatske komore Zdravko Begović su objašnjavali da se to odnosi na period prije avgusta 2015, kada su osumnjičeni i okrivljeni sami birali advokate po službenoj dužnosti.

“To nije tačno, ne postoji nijedan sud, nijedno tužilaštvo koje ne poštuje spisak i redosljed po kome se biraju branioci“, tvrdio je Begović nedavno.

Prema saznanjima CIN-CG, u 2015. i 2016. godini, Begović je izabran u podgoričkom Višem sudu osam puta za branioca po službenoj dužnosti, od čega je zaradio nešto više od 41.000 eura.

Advokat Hamid Ganjola biran je šest puta i od toga je zaradio skoro 34.000 eura.

U istom sudu advokat Branko Anđelić postavljen je tri puta i zaradio je preko 26.000 eura.

Iz istraživanja CEMI-ja može se zaključiti i da je u 2015. najviše novca od odbrana po službenoj dužnosti uzeo advokat iz Bijelog Polja Fikret Kurgaš - gotovo 24.000 eura, dok je u 2016. godini najplaćeniji bio Zdravko Begović sa skoro 36.500 eura.

Autor izvještaja i direktor nevladine organizacije CEMI Zlatko Vujović, u istraživanju navodi da od 781 advokata sa spiska Advokatske komore, njih 743 (95,1%) nijednom u 2015. i 2016. nijesu postavljeni kao branioci po službenoj dužnosti u predmetima Specijalnog tužilaštva i Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju.

Takođe, Viši sudovi u te dvije godine, nijesu nijednom postavili njih 673 (82,2%) za odbrane po službenoj dužnosti.

Njih 661 (84,6%) nije postavljeno u tom periodu ni pred osnovnim tužilaštvima, sa izuzetkom tužilaštva u Baru, koje nije dostavilo podatke.

Ni u osnovnim sudovima, sa izuzetkom suda u Podgorici i Cetinju, koji nijesu dostavili podatke, nijednom nije postavljen 571 (73%) advokat.

Jedino su osnovni sudovi u Beranama i Bijelom Polju postavili svakog branioca po jednom u toku godine.

“Rezultati istraživanja pokazuju da se u praksi ne poštuje pravilo ZKP-a o postavljanju branilaca po redosljedu sa spiska Advokatske komore. Uočen je neravnomjeran odnos među advokatima po pitanju raspodjele službenih odbrana. Postoji određeni broj advokata koji je tokom izvještajnog perioda postavljan preko dvadeset puta”, zaključio je nedavno Vujović za CIN-CG.

U dva suda od 802 advokata 755 nikada nije angažovano

Prema istraživanju Centra za istraživanje i monitoring (CEMI), u 2016. godini pred Višim sudovima u Podgorici i Bijelom Polju, od 802 advokata njih 755 (94,1%) nije nijednom izabrano za odbrane po službenoj dužnosti.

Iz Višeg suda u Podgorici su nedavno tvrdili da novo zakonsko određenje eliminiše mogućnost da jedan advokat više puta bude postavljen za branioca po službenoj dužnosti, prije nego se postave ostali advokati prema redosljedu, te da predsjednik suda striktno poštuje spisak.

U izvještaju CEMI-ja piše da je Viši sud u Podgorici u 2015. i 2016. godini dao nešto malo manje od pola miliona eura za službene odbrane, od čega je petina tog novca data Begoviću, Ganjoli i Anđeliću.

Bonus video: