Virtuozna šetnja Cerovića i Krivokapića kroz muzičke epohe

Prateći program Ljetopisa otvorila je plažna biblioteka na lokaciji gradske plaže “Riva”
65 pregleda 0 komentar(a)
Danijel Cerović, Goran Krivokapić, Foto: Radomir Petrić
Danijel Cerović, Goran Krivokapić, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 19.06.2017. 16:10h

Muzički program jubilarnog XXX Barskog ljetopisa otvoren je u Dvorcu kralja Nikole koncertom poznatog crnogorskog gitarskog dua Danijel Cerović - Goran Krivokapić. Umjetnici evropskog renomea nastupili su prvi put u Crnoj Gori poslije dvije i po godine, i prema nepodijeljenim ocjenama stručnog dijela publike, održali su izvanredan koncert.

Tehničku besprekornost, Cerović i Krivokapić demonstrirali su u stilskoj šetnji od renesanse muzike do djela savremenih autora. Na repertoaru su bile Bahova svita, djela Pjacole i Dee Fale, Tango, “Cirkuska muzika” Karla Domenikonija.

Za nadahnuto izvođenje, publika je gitariste nagradila dugim aplauzom zbog kojeg su se vratili na bis i odsvirali Pjacolinu “Sarabandu”.

“Odsvirali smo osam od devet stavova 'Cirkuske muzike', jer je deveta jednostavno pretiha. Veoma smo zadovoljni reakcijama publike, drago nam je što smo se našli na jubilarnom Ljetopisu i nadam se da ćemo se ovdje vratiti”, kazao je Cerović “Vijestima” nakon koncerta.

Crnogorski gitarski duo nastao je 2005. i uspješno nastupa širom svijeta, sa projektovanim ciljevima širenja gitarskog repertoara i dublje integracije gitare u kamernu muziku.

Komentarišući reakcije publike, selektor muzičkog dijela Ljetopisa mr Vladimir Domazetović rekao je da je ovo bilo otvaranje muzičke scene Ljetopisa “iz snova”.

“Ovaj naš sjajni gitarski duo u Evropi već duži niz godina dokazuje koliko znaju i vrijede, prvi put su se predstavili barskoj publici. Njihovo izvođaštvo je stvarno majstorsko, sve je štimalo na najvišem profesionalnom nivou u širokom dijapazonu žanrova, i publika je to primijetila”, izjavio je Domazetović, ugledni crnogorski pijanista.

Večeras u 21 sat na platou ispred Dvorca kralja Nikole počinje književno veče “Njegoševa filozofija čovjeka” dr Sonje Tomović Šundić, univerzitetskog profesora i naučnog stvaraoca. Moderator večeri biće Čedomir Čupić.

Bonus video: