Alhemija Balkana: Nove epizode o Makedoniji i njenim prirodnim ljepotama

Pogledajte priče o Skoplju, čiji je centar krcat spomenicima, od antike i Aleksandra Makedonskog, preko srednjeg vijeka, do savremenih motiva.
81 pregleda 1 komentar(a)
Makedonija, Foto: Tv Vijesti
Makedonija, Foto: Tv Vijesti
Ažurirano: 19.06.2017. 07:58h

Od danas autor Alhemije Balkana, Goran Milić, kroz polučasovne epizode prikazuje mnogo zanimljivih priča iz Makedonije. Ukratko prikazuje najzanimljivija mjesta, prirodne ljepote, Ohridsko jezero sa njegovim znamenitostima – biserima, pastrmkom, čistom i bistrom vodom, turističkim atrakcijama. Pogledajte priče o Skoplju, čiji je centar krcat spomenicima, od antike i Aleksandra Makedonskog, preko srednjeg vijeka, do savremenih motiva.

Većina emisija snimljena je u Ohridu, mjestu koje dugo pamti i čuva istorijske uspomene. U gradu je nekoliko desetina pravoslavnih crkvi, a legenda kaže da ih je svojevremeno bilo čak 365, po jedna za svaki dan u godini. Mladi stručnjak, koji je puno više od turističkog vodića, Ljupčo Kumbarovski pokazao nam je glavne bogomolje u gradu.

Načelnik te opštine Nikola Bakračeski podsjeća da je to u Jugoslaviji bio industrijski grad, ali je većina pogona propala, pa su se ljudi okrenuli turizmu.

Vidjećete i ljude koji nose ekonomski napredak, kao i priču sa lijepom Makedonkom Katarinom Ivanovskom, koja živi u Njujorku, ali je i dalje najsrećnija u svom rodnom Skoplju.

Dokumentarni serijal “Alhemija Balkana” možete pratiti svakog radnog dana na TV Vijesti od 16.50h.

Bonus video: