Danijel Cerović i Goran Krivokapić otvorili Večernju scenu Barskog ljetopisa

Komentarišući reakcije publike, selektor muzičkog dijela Ljetopisa mr Vladimir Domazetović rekao je da je ovo bilo otvaranje muzičke scene Ljetopisa “iz snova”
112 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2017. 08:33h

Muzički program jubilarnog XXX Barskog ljetopisa otvoren je u subotu veče u Dvorcu kralja Nikole koncertom poznatog crnogorskog gitarističkog dua Danijel Cerović - Goran Krivokapić.

Mladi crnogorski umjetnici evropskog renomea nastupili su prvi put u Crnoj Gori poslije dvije i po godine, i prema nepodijeljenim ocjenama stručnog dijela publike, održali su izvanredan koncert koji je snimala i TVCG, i prema prvim najavama, snimak bi trebalo da bude emitovan na državnom javnom servisu do kraja Ljetopisa.

Tehničku besprijekornost, Cerović i Krivokapić demonstrirali su u stilskoj šetnji od renesanse muzike do djela savremenih autora. Na repertoaru su bile Bahova svita, djela Pjacolija i Dee Fale, Tango, “Cirkuska muzika” Karla Domenikonija. Za nadahnuto izvođenje, publika je gitariste nagradila dugim aplauzom zbog kojeg su se vratili na bis i odsvirali Pjacolinu “Sarabandu”.

"Odsvirali smo osam od devet stavova “Cirkuske muzike”, jer je deveta jednostavno pretiha. Veoma smo zadovoljni reakcijama publike, drago nam je što smo se našli na jubilarnom Ljetopisu i nadam se da ćemo se ovdje vratiti," rekao je Cerović “Vijestima” nakon koncerta.

Crnogorski gitaristički duo nastao je 2005. i uspješno nastupa širom svijeta, sa projektovanim ciljevima širenja gitarskog repertoara i dublje integracije gitare u kamernu muziku.

"Na jako dobrom putu smo da ostvarimo zacrtano, iako put nikad ne staje, jer uvijek mora nešto da se nadovezuje. Mi to postižemo integracijom gitare sa drugim instrumentima i kroz kamernu muziku, kroz zajedničko muziciranje i transkripcije, saradnju sa kompozitorima, i sve to je na neki način potvrda našeg rada i cilja," rekao je novinarima prije koncerta Goran Krivokapić.

Komentarišući reakcije publike, selektor muzičkog dijela Ljetopisa mr Vladimir Domazetović rekao je da je ovo bilo otvaranje muzičke scene Ljetopisa “iz snova”.

"Ovaj naš sjajni gitarstički duo u Evropi već duži niz godina dokazuje koliko znaju i vrijede, prvi put su se predstavili barskoj publici. Njihovo izvođaštvo je stvarno majstorsko, sve je štimalo na najvišem profesionalnom nivou u širokom dijapazonu žanrova, i puiblika je to primijetila," rekao je”Vijestima” Domazetović, ugledni crnogorski pijanista.

On je “Vijestima” dodao da iz selektiranog muzičkog dijela Ljetopisa posebno akcentuje prvi koncert učenika barske niže muzičke škole na barskoj muzičkoj sceni “i to je za nas podjednako vrijedno kao i gostovanja najvećih svjetskih zvijezda kojih će takođe biti”.

Večeras u 21 sat na platou ispred Dvorca kralja Nikole počinje književno veče Gorana Samardžića iz Sarajeva koji će sa moderatorom Jovanom Nikolaidisom razgovarati o svom romanu „Šumski duh“. Samardžić (56) je suvlasnik i urednik kultne knjižare i izdavačke kuće Buybook, a u izdanju Profila iz Zagreba objavio je roman “Šumski duh” koji je nagrađen godišnjom nagradom Društva pisaca BiH i koji se našao u finalu za nagradu Jutarnjeg lista iz Zagreba, kao i u finalnom krugu nagrade “Meša Selimović” za najbolji roman napisan na području Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Prvi segment festivalskog Pratećeg programa je danas- otvaranje plažne biblioteke na lokaciji Topolica/Riva gdje će se na štandu Barskog ljetopisa od 16-18 sati moći iznajmiti knjiga za čitanje, a pripremljen je fond od preko 200 naslova.

Prvo javno čitanje sa ličnostima iz Bara biće održano večeras u bašti lokala Gvardia na Šetalištu kralja Nikole od 22:30, a nastupiće Dijana Marojević, profesorica retorike, dikcije i scenskog govora na FDU Beograd; novinar Radio Bara i pisac Milan Vujović, te Omer Hodžić i Džaja Beharović iz orkestra Omera Hodžića.

Galerija

Galerija

Bonus video: