Radulović tužiocu pričao o Mugoši i Čelebiću

Iz Specijalnog tužilaštva "Vijestima" su odgovorili da su formirali dva predmeta povodom slučaja pod radnim nazivom Bazar...
68 pregleda 28 komentar(a)
Pavle Radulović, Foto: Gov.me
Pavle Radulović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 18.06.2017. 06:34h

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović u Specijalnom državnom tužilaštvu pričao je kako je kompanija Čelebić odabrana da gradi Tržni centar Bazar.

Specijalni tužilac Živko Savović saslušao je Radulovića u svojstvu građanina.

U tom predmetu glavnoosumnjičeni je navodno bivši gradonačelnik Podgorica Miomir Mugoša.

Nekadašnji menadžer Glavnog grada predsjedavao je Komisijom za odabir ponuđača za posao izgradnje gradske tržnice.

Prema informacijama "Vijesti", Radulović je tužiocu rekao da je Komisija tada na osnovu tenderske dokumentacije potpisala ugovor na koji je Skupština dala saglasnost.

Objasnio je da je na osnovu Zakona o državnoj imovini, ugovor prvo odobrio tadašnji gradonačelnik Mugoša, a da su ga aminovali i odbornici u Skupštini Glavnog grada.

Ugovor između Glavnog grada i Čelebića sklopljen je 17. decembra 2010. godine, a Skupština je dala saglasnost 29. aprila 2011. godine.

Izvor iz istrage kazao je da su tužioca zanimali aneksi ugovora potpisivani sa firmom Čelebić, nakon što je Radulović otišao sa funkcije menadžera Podgorice.

Prema istim informacijama, Radulović je rekao da ne zna šta se u tom poslu dešavalo nakon što je otišao iz gradske administracije.

Navodno, mjesec dana nakon otvaranja TC Bazar, sačinjen je aneks ugovora i tek tada je precizirano što sve pripada Čelebiću.

U decembru 2012. potpisan je drugi aneks, kojim je izvedena računica - kvadrat parkinga vrijedi 450, a zelene pijace 1.90 eura.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva “Vijestima” su odgovorili da su povodom događaja pod radnim nazivom Bazar formirali dva predmeta.

"U jednom predmetu je podignuta optužnica koju je potvrdio Viši sud u Podgorici i u toku je glavni pretres (kontradiktorni postupak). Drugi predmet je u fazi izviđaja u okviru koje je preduzet značajan broj dokaznih radnji (vještačenja, saslušanja određenog broja lica u svojstvu građana, prikupljena materijalna dokumentacija i drugi dokazi), koji će uskoro omogućiti donošenje odluke”, kazali su iz tužilaštva na čijem čelu je Milivoje Katnić.

Katnić je krajem 2015. javno najavio istragu u predmetima “Bazar” i “Carine”.

Mugoša je krajem septembra 2016. u SDT-u više sati saslušavan kao svjedok. Tada je tvrdio da je Bazar bio izvanredan posao za Opštinu.

U tom “izvanrednom poslu” Glavni grad i Čelebić uložili su istu sumu novca u izgradnju Bazara - po četiri miliona eura.

Glavnom gradu pripala je polovina izgrađenih kvadrata, ali pola parking prostora i zelena pijaca.

Čelebiću je pripalo blizu 6.000 kvadrata ekskluzivnog poslovnog prostora - samoposluga, prodavnice, butici... Grad je, nakon izgradnje, sva parking mjesta izdao Čelebiću za 20.000 eura godišnje.

Tako Čelebić gazduje tržnim centrom gotovo u cjelosti.

SDT je istragu u predmetu Bazar otvorilo nakon što su im Demokrate 2015. predale dokumentaciju u kojoj se navodi da je bivši administrator Glavnog grada Željko M. Vuković dva puta nezakonito oslobodio kompaniju Čelebić plaćanja komunalnih taksi.

Aktuelnom pomoćniku direktora Vodovoda sudi se u podoričkom Višem sudu zbog optužbi da je prilikom gradnje TC Bazar, u korist kompanije Čelebić, oštetio budžet Podgorice za 1.662.250 eura.

Uprava lokalnih javnih prihoda krajem 2011. donijela je rješenja na osnovu kojih se kompanija Čelebić obavezla da Glavnom gradu na ime lokalne komunalne takse za korišćenje prostora na javnoj površini isplati 1.662.250 eura.

Nakon dvije godine, Vuković je poništio ta rješenja i vratio ih Upravi na ponovno odlučivanje. Uprava je u aprilu 2014. donijela ista, obavezujuća rješenja, koja je Vuković poništio tri mjeseca kasnije.

Bonus video: