UPOZORENJA NA BOLEST

12 miliona žena pati od štitne žlijezde i ignoriše simptome

Lučenje premalo hormona štitne žlijezde uzrokuje bol u mišićima i tetivama čak iako se ne bavite nekim sportskim aktivnostima
69 pregleda 0 komentar(a)
štitna žlijezda, Foto: Shutterstock
štitna žlijezda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.04.2019. 22:38h

Zastrašujući je podataka da više od 12 miliona žena pati od štitne žlijezde, ali ignoriše simptome. Za mnoge od ovih znakova, žene bi pomislile da su samo naznaka prehlade ili umora, i potom bi nastavile sa kućnim aktivnostima.

Međutim, ovi znakovi mogu vrlo lako biti upozorenje na bolest, koja nije nimalo bezazlena.

Konstantno ste loše volje

Kada štitna žlijezda ne radi pravilno, to uzrokuje česte promjene raspoloženja. Remeti se lučenje serotonina, hormona sreće. Može doći i do pojave agresije.

Zatvor

Poremećen rad štitne žlijezde takođe utiče i na usporavanje probave, što dovodi do zatvora i težeg pražnjenja organizma.

Previše spavate

Ukoliko osjetite da ste često previše ”usporeni” to može biti zbog štitne žlijezde! Dolazi do smanjenja ili potpunog prestanka nekih tjelesnih funkcija, što vrlo često dovodi do pospanosti.

Gubitak kose i suva koža

Lučenje premalo hormona štitne žlijezde može dovesti do sušenja kože, čak iako napolju nije zima. S obzirom na to da je koža povezana sa dlakom, ni kosa nije pošteđena.

Nagli dobitak na težini

Hipertireoza (ubrzan rad žlijezde) je često glavni uzrok gojenja, čak iako jedete istu količinu hrane kao i uvijek.

Gubitak libida

Smanjenje seksualne želje je čest simptom kod žena koje imaju oboljenje štitnjače.

Bol u mišićima

Lučenje premalo hormona štitne žlijezde uzrokuje bol u mišićima i tetivama čak iako se ne bavite nekim sportskim aktivnostima.

Lupanje srca

U slučaju pretjeranog lučenja hormona, može doći do lupanja srca.

Gubitak koncentracije i vrtoglavica

Ako vam je glava odjednom čudna na dodir i često imate vrtoglavicu, u vašem tijelu je previše hormona štitne žlijezde.

Visok krvni pritisak

Kada žlijezda nije dovoljno aktivna, dolazi do povećanja pritiska i nikakvi lijekovi za njegovo sniženje ne rješavaju problem.

Bol u grlu i vratu

S obzirom na to da se štitna žlijezda nalazi u ovom dijelu, nije ni čudo što i ovaj simptom može ukazivati da nešto nije u redu. Ukoliko primetite otok na vratu, odmah posetite ljekara, prenosi Radio Sarajevo!