BROJNE PREDNOSTI ZA ZDRAVLJE

Sedam prednosti hladnog tuša

Naizmjenično tuširanje toplom i hladnom vodom odličan je način za poboljšavanje krvotoka, što je povoljno za cjelokupni kardiovaskularni sistem. Vene se stežu kad su izložene hladnoj vodi, što privremeno podiže pritisak i ubrzava protok krvi
243 pregleda 0 komentar(a)
tuširanje, Foto: Shutterstock
tuširanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.06.2017. 12:14h

Jeste li spremni za novu zdravu jutarnju rutinu?

Tuširate li se redovno hladnom vodom ili ste među onima koji se uopšte ne tuširaju ako nema tople vode?

Hladan tuš i kupka imaju dugu tradiciju u mnogim kulturama i to s dobrim razlogom. Iako je tuširanje i kupanje u toploj vodi mnogo ugodnije, hladna voda pruža brojne prednosti za zdravlje.

Njemački naučnici otkrili su da ljudi koji se svakodnevno tuširaju po dva minuta hladnom vodom rjeđe obolijevaju od prehlade od onih koji se tuširaju toplom vodom.

To je posljedica snažnijeg imuniteta kojeg imaju ljubitelji tuširanja hladnom vodom. Još su stari Rimljani koristili naizmjenično tople i hladne kupke u svojim termama.

Danas se u velnes centrima nakon korišćenja saune preporučuju hladni bazen i ledena fontana, a postoje i posebne kabine i tuševi s različitim opcijama za rashlađivanje poput “ledene kiše”, “hladne magle”, “snijega”.

Jača imunitet

Istraživanje sprovedeno u Pragu proučavalo je efekat uranjanja u hladnu vodu na mlade sportiste. Oni su tokom šest sedmica triput sedmično uranjali u vodu temperature 14 stepeni. Nakon tog perioda, porastao im je broj dvije vrste bijelih krvnih zrnaca – monocita i limfocita, zaduženih za uništavanje raznovrsnih patogena.

Pospješuje krvotok

Naizmjenično tuširanje toplom i hladnom vodom odličan je način za poboljšavanje krvotoka, što je povoljno za cjelokupni kardiovaskularni sistem. Vene se stežu kad su izložene hladnoj vodi, što privremeno podiže pritisak i ubrzava protok krvi.

Reguliše temperaturu tijela

Hladan tuš izaziva blagi stres koji navodi tijelo da povisi vlastitu temperaturu. Ova se pojava zove termogeneza, odnosno stvaranje toplote. Imate li hronično hladne ruke ili noge ili se previše znoje, probajte terapiju hladnim tušem. Osim toga, unutrašnje zagrijavanje ubrzava metabolizam, što pospješuje sagorijevanje kalorija i mršavljenje.

Produbljuje disanje

Prilikom hladnog tuširanja primijetićete da dublje dišete. To je prirodna reakcija organizma na stres koji je izazvala hladnoća. Tijelu treba više kiseonika da bi proizvelo vlastitu toplotu. Zahvaljujući tome, hladan tuš širi pluća koliko i energičan trening. Povećani unos kiseonika znači i manju iscrpljenost tokom dana te veću izdržljivost u sportskim aktivnostima.

Uljepšava kožu i kosu

Dok vruća voda isušuje kožu i kosu, hladna doprinosi tome da izgledaju sjajnije i zdravije. Hladna voda takođe doprinosi detoksikaciji, tako što podstiče izlučivanje toksina i otpadnih materija iz tijela.

Povećava energiju

Hladan tuš okrepljuje i uliva energiju. Srce jače kuca, a bolja prokrvljenost lišava tijelo umora. Ako vam već i umivanje u hladnoj vodi pomaže da se razbudite i živnete, zamislite kakav tek učinak ima hladna voda koja se razliva po cijelom tijelu!

Jača duhovno blagostanje

Mnogi tvrde da im hladan tuš ublažava stres i poboljšava raspoloženje. Istraživanje na Univerzitetu Virginia Commonwealth u Ričmondu (SAD) pokazalo je da hladna voda podstiče proizvodnju noradrenalina, hemijske supstance koju luče neuroni i ima antidepresivna svojstva.

Mjere opreza

Ne ulazite u hladnu vodu bez pripreme. Ko nije naviknut na vrlo niske temperature može imati i kobne posljedice ulaskom u hladnu vodu jer šok od hladnoće izaziva nepravilan rad srca, posebno kod starijih ili bolesnih ljudi. Odaberete li tuširanje hladnom vodom, prilagodite tijelo tako da postepno rashlađujete vodu. Počnite se tuširati vodom uobičajene temperature, a onda je polako rashlađujte dokle možete podnijeti. Posebno je efikasno preći na hladnu vodu u toku druge polovine minuta tuširanja.

Ponekad su najmanje očekivane stvari upravo one koje nam život čine ljepšima! Promijenite uspavanu jutarnju rutinu i dodajte šolji kafe novu razbuđujuću naviku – hladnim tuširanjem zakoračite u dan širom otvorenih očiju, prenosi Zdrava krava.