Kongres utvrđuje je li bivši agent CIA radio za Ruse u CG

Vlasti CG kažu da nema indicija da su Šaviva pratile vojne ili bezbjednosne službe...
76 pregleda 24 komentar(a)
Kongres SAD, Foto: Wikipedia
Kongres SAD, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 17.06.2017. 06:30h

U američkom kongresu vodi se istraga o boravku bivšeg operativca CIA Džozefa Asada u Crnoj Gori u vrijeme navodnog pokušaja državnog udara prošlog oktobra u Crnoj Gori, piše Vol strit džrnal (WSJ).

Asad je i u fokusu suđenja koje treba da počne u Crnoj Gori.

U optužnici protiv 14 osoba, tvrdi se da je Asad u ime Demokratskog fronta tražio pomoć od američke privatne bezbjednosne agencije za kontraobavještajni nadzor i izvlačenje ljudstva u vrijeme izbora.

Prvooptuženi su Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, za koje ovdašnje tužilaštvo tvrdi da su pripadnici ruske tajne službe.

Optužnicom su obuhvaćena i dva čelnika DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević.

WSJ piše da je taj zaplet znak da se stare špijunske igre Istoka protiv Zapada i dalje prisutne u Evrope.

Sadašnji i bivši američki i ruski zvaničnici privatno priznaju da su njihovi operativci aktivni na Balkanu a u Crnoj Gori naročito.

“Ruski i crnogorski zvaničnici tvrde da je ruska kampanja protiv ulaska Crne Gore u NATO kulminirala u pokušaju puča koji je osujećen u posljednjem momentu. Protivnici vlasti, tvrde da je riječ o lažnom puču čiji je cilj bio da pridobije građane da glasaju za vladajuću partiju”, piše WSJ.

Zvaničnici Kongresa rekli su WSJ da žele da utvrde da li je Asad, namjerno ili ne, uvučen u navodnu rusku zavjeru.

Rusija negira da je podržala bilo kakav pokušaj državnog udara.

Američki i saveznički zvaničnici tvrde da nema smisla da zavjerenici koriste nekog sa strane da im pomogne da izvuku svoj tim iz zemlje.

Međutim crnogorski i američki zvaničnici kažu da je moguće da su ruski operativci željeli da povežu bivšeg agenta CIA sa zavjerom, kako bi sakrili odgovornost Moskve.

Američki i NATO zvaničnici kažu da je jedan od razloga što vjeruju da je puč bio planiran to što je srpski predsjednik Aleksandar Vučić rekao da su bezbjednosne službe njegove zemlje pronašle “nepobitne i materijalne” dokaze koji podržavaju crnogorsku verziju i što je sarađivao sa istragom.

Brajan Skot, bivši agent CIA i direktor Patriot Defense Group, rekao je WSJ da je njegov službenik pričao sa Asadom o bezbjednosnom poslu u Crnoj Gori za kompaniju koja je povezana sa PDG. Skot je rekao da nije znao da li je taj posao podrazumijevao izvlačenje ljudstva, dodajuči da je PDG brzo odbio taj posao jer nije bio u skladu sa njihovom misijom da pomažu američke kompanije u inostranstvu.

Asad, koji nije optužen, odbio je da govori za WSJ.

Njegov advokat Vinsent Sitro, rekao je da je Asad bio u Crnoj Gori da pomogne prijatelju i kolegi koji je vodio kampanju opozicije.

Sitro je kazao da Asad nije imao ništa sa zavjerom i negirao da je ovaj radio kao špijun za Ruse ili bilo koga drugog.

Sitro je potvrdio da je bilo kontakta između Asada i PDG.

Rekao je da Asad sarađuje sa američkim vlastima “kako bi razjasnio dezinformacije koje stižu iz Crne Gore”, ali je rekao da mu je rečeno da njegov klijent nije pod istragom.

WSJ piše da suđenje dvojici Rusa, trojici članova opozicije i devetorici Srba zavisi od kredibilnosti glavnog svjedoka optužbe Saše Sinđelića, koji u izjavi koja se citira u optužnici tvrdi da ga je vrbovala ruska obavještajna služba da obori crnogorsku vladu.

Službenici i istražitelji Odbora za obavještajna pitanja donjeg doma Kongresa ove nedjelje su kontaktirali Asada i Skota da bi im postavili pitanja.

“Ako su Amerikanci umiješani, treba to da istražimo”, rekao je predsjednik odbora Devin Nunjes, republikanac iz Kalifornije.

On je nedavno boravio u Crnoj Gori gdje se sastao sa tužiocima u vezi sa optužbama o ruskom učešću.

“Ovo je bio pokušaj ruskih interesa da se sruši pro NATO vlast”, rekao je on.

WSJ piše da je Aron Šaviv, vodio kampanju za Demokratski front - koji je predstavljao “težak izazov” za DPS.

"Pošto su se Šavivovi spotovi rugali vlasti, tvrdi on, pratili su ga i zaustavljali crnogorska policija i bezbjednosne službe”, piše WSJ. “Crnogorski zvaničnici kažu da nema indicija da su Šaviva pratile vojne ili bezbjednosne službe”.

Šaviv je rekao WSJ da je od Asada tražio da sprovede procjenu bezbjednosti. Asadov advokat rekao je da je njegov klijent dao procjenu Šavivu i onda otišao na dan izbora.

Crnogorski istražitelji i oni iz američkog kongresa tvrde da je upitno vrijeme Asadovog izlaska iz zemlje.

U razgovorima sa WSJ, oni su pitali zašto bi savjetnik za bezbjednost napustio klijenta na dan izbora, nekoliko sati nakon široko publikovanog hapšenja navodnih zavjerenika.

Šaviv je rekao da je crnogorska vlast bila suočena sa porazom na oktobarskim izborima i da je razglasila “najaljkaviju teoriju zavjere ikad smišljenu”.

Zvaničnici i crnogorske vlasti i vladajuće partije negiraju te optužbe.

Bonus video: