Otvoren jubilarni Barski ljetopis

Umjesto klasičnog scenarija otvaranja ispred Dvorca kralja Nikole i Starog grada, program je imao prolog u vidu defilea učesnika i organizatora festivala, građana i turista cijelom Topolicom, počev od zgrade "Tri kule", sve do Dvorca
106 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2017. 20:35h

Jubilarni XXX Barski ljetopis svečano je otvoren programom koji je od samog starta najavio bitno drugačiju koncepciju renomiranog barskog festivala u odnosu na pređašnja izdanja.

Umjesto klasičnog scenarija otvaranja ispred Dvorca kralja Nikole i Starog grada, program je imao prolog u vidu defilea učesnika i organizatora festivala, građana i turista cijelom Topolicom, počev od zgrade "Tri kule", sve do Dvorca.

Povorka koju su predvodili dobošari, članice "Barskih mažoretki" i volonteri koji su nosili transparente sa sloganima o mjestu umjetnosti u životu, zaustavljala se na improvizovanim scenama na otvorenom, gdje su se igrom i pjesmom predstavljali balerine "Princeze Ksenije", etno grupa Zora, ruski hor Zima, folklorni ansambli KUD "Sveti Jovan Vladimir", "Rumije" i KUD "Jedinstvo", klapa KUD Jedinstvo....

Ljetopis je ponos Bara i Crne Gore - poručili su sa jedne od scena mali glumci.

Ispred Dvorca su nastupile balerine "Princeze Ksenije", a orkestar Muzičke akademije sa Cetinja je prvo sa horom "Zima" izveo "Odu radosti", a potom djela klasičnog repertoara.

Otvarajući festival, predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić zahvalio je prethodnicima što su ustoličili Ljetopis i najavio da će u narednim desetljećima, "postavljen na konceptu održivosti", barski festival svojim značajem i kvalitetom prerasti regionalne okvire.

"U narednih dva mjeseca imamo 192 programa, od toga 61 na večernjoj sceni. Izražavam zadovoljstvo što će Ljetopis obilovati modernim sadržajima", rekao je Srzentić.

Direktorica Barskog ljetopisa Ksenija Popović-Ivanišević rekla je "Vijestima" da je zadovoljna kako su Barani reagovali na program otvaranja.

"Dokazana je suština pratećeg programa Festivala - duh zajedništva, a i jedna od glavnih ideja jubilarnog festivala je da umjetnost i kultura pripadaju i trebaju svima, da smo pred umjetnošću svi jednaki i da umjetnost traži publiku, a ne publika umjetnost. Vidjeli ste da večeras nije bilo VIP loža ni stolica, svi smo bili zajedno, a u samom činu otvaranja, pokazali smo šta će biti okosnica večernje scene, a šta pratećeg programa", rekla je direktorica Ljetopisa.

Prvi program Večernje scene Barskog ljetopisa je koncert gitarskog dua Danijel Cerović- Goran Krivokapić, u subotu 17. juna od 22 sata u Dvorcu.

Galerija

Bonus video: