Na Cetinju otvorena izložba "Slovačke karikature“

Gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Bogdanović, obraćajući se prisutnima, kazao je da je ova izložba i pripadala Cetinju
0 komentar(a)
izložba Cetinje, Foto: Prijestonica Cetinje
izložba Cetinje, Foto: Prijestonica Cetinje
Ažurirano: 16.06.2017. 10:19h

Izložba „Slovačke karikature“ deset najboljih slovačkih umjetnika otvorena je sinoć u galeriji Matice crnogorske na Cetinju.

Na izložbi su predstavljeni radovi najboljih karikaturista Slovačke: Andreja Mišaneka, Boba Perneckog, Iva Čadžieva, Jana Fitme, Lubomira Kotrha, Miroslava Barvirčaka, Rada Repickog, Rasta Visokaia, Vladimira Pavlika i Vojićeha Krumpoleca.

Gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Bogdanović, obraćajući se prisutnima, kazao je da je ova izložba i pripadala Cetinju.

„Osim što je kulturno polazište i središte Crne Gore, naš je grad plodno tlo za forme koje se tiču i likovne umjetnosti i humora i satire. Upravo po tom specifičnom duhu – Cetinje je dobro poznato“, istakao je Bogdanović.

On je podsjetio da su sa takvog podneblja iznikli i brojni sjajni crnogorski majstori karikature – od svestranog i nezaobilaznog Miloša Vuškovića, sve do Luke Lagatora.

„Sa druge strane – kao čast svoje vrste doživljavamo i to što su večeras sa nama stvaraoci iz zemlje koju prepoznajemo po Brunovskom, Benki ili Fuli. No, večerašnja je prilika jedinstvena – jer govorimo o plodu humorističkog pogleda na okolinu, a radovima koji su pred nama, objedinjeni su različiti stilovi i pristupi, što ovu izložbu ujedno čini i bogatijom. Sa nama su, uz to, neka od najznačajnijih imena današnjice u slovačkoj, pa i evropskoj karikaturi – čime smo posebno počastvovani“, kazao je Bogdanović.

Pored Bogdanovića, prisutne su pozdravili i majstor karikature Luka Lagator, Peter Razus i ambasador Slovačke Roman Hloben koji je i otvorio izložbu.

Bonus video: