"Moj DNK je podmetnut na oružju"

“U ovoj državi sami moramo da istražujemo ko i za čiji interes nam je podmetnuo dokaze na osnovu kojih nam je presuđeno”
1155 pregleda 3 komentar(a)
Kotor policija, Foto: Filip Roganović
Kotor policija, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 16.06.2017. 05:31h

Kotoranin Igor Dedović tvrdi da je njegov DNK podmetnut na selotejp traku kojom je oblijepljeno oružje pronađeno u kotorskom naselju Sveti Stasije, a zbog čega je nedavno osuđen na dvije godine i dva mjeseca zatvora.

U pismu koje je njegov pravni zastupnik dostavio “Vijestima”, jedan od navodnih vođa škaljarskog kriminalnog klana pozvao je sutkinju Sanju Čakanović da javno saopšti ko joj je naredio da donese takvu presudu.

“Vještak je dokazao da je moj DNK indirektno prenijet. Tačnije, montirani su dokazi kako bih u tom predmetu bio jedan od okrivljenih. Sve se to dešava dok čitamo da u Forenzičkom centru i policiji pljušte optužbe za lažiranje dokaza po narudžbi kriminalnih klanova, dok čitamo o zloupotrebama službenice policije i sprezi visokih funkcionera policije sa kriminalcima”, napisao je Dedović. U tekstu konstatuje da zna čiji je interes da se on “ukloni”.

“To se manifestovalo kroz ovu presudu, kojom sam bez ijednog dokaza osuđen za nešto sa čime nemam nikakve veze. Koliko je sutkinja daleko otišla u izvršavanju naređenja pokazuje to što je osumnjičeni koji je priznao krivično djelo dobio najmanju kaznu. Očekujem da nadležni ispitaju za čiji je interes sutkinja postupala nezakonito i donijela nezakonitu presudu. Takođe pozivam ih da ispitaju da li je ucijenjena da tako odluči ili je i ona imala interes da me osudi”.

Dedović tvrdi da je posljednjih godina veoma rijetko dolazio u Crnu Goru:

“U Crnoj Gori nisam bio ni kada je izvršeno krivično djelo za koje sam osuđen, a sa kojim imam veze podjednako koliko i sutkinja koja mi je izrekla kaznu. Podatak o tome da li sam bio u Crnoj Gori u to vrijeme lako je provjerljiv, a i već ga imaju službe koje me godinama preko plaćenika iz pojedinih medija prozivaju da sam famozni šef klana koji navodno iza sebe ima neku vojsku i milione eura”, napisao je Kotoranin.

Dedović u pismu ističe da je smiješno i ironično da ga nakon teških optužbi da je šef klana osuđuju zbog navodnog pakovanja oružja i selotejpa...

“U predmetu u kojem sam osuđen, glavni svjedok je Zlatko Samardžić - policajac koji je u Specijalnom državnom tužilaštvu priznao da je saradnik nekakvog klana sa periferije Kotora, a glavni dokaz im je podmetnuti DNK, za koji je vještak tokom postupka utvrdio da je indirektno prenešen na selotejp traci. To su dokazi na osnovu kojih je sutkinja izrekla maksimalnu kaznu. Istovremeno, ni tužilaštvo ni sud ne zanimaju službenici koji se terete za najteže zloupotrebe službene dužnosti - odavanje policijskih tajni, namještanje dokaza, zloupotrebu DNK analize... Bolje bi bilo da se njim pozabave, nego što optužuju i sude bez dokaza, i izriču naručene presude. Nije posao građana poput mene da se bave istražnim radnjama, ali izgleda da nam ne preostaje ništa drugo u državi u kojoj sami moramo da istražujemo ko i za čiji interes nam je podmetnuo dokaze na osnovu kojih nam se po naredbi i presuđuje drakonskim kaznama, samo zbog toga što određenoj grupi ljudi smetamo”, piše u Dedovićevom pismu.

Dedović je prije tri dana osuđen na dvije godine i dva mjeseca zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija.

Kotoraninu je suđeno zbog arsenala oružja pronađenog 2016. godine u tamošnjem naselju Sveti Stasije.

Zbog istog krivičnog djela dva mjeseca manje robijaće Podgoričanin Dragoljub Ćetković. Na godinu i 11 mjeseci osuđen je državljanin BiH Goran Stančić, a na godinu i osam mjeseci Božidar Punošević.

Sve osuđene policija označava članovima škaljarskog klana.

Arsenal oružja zbog koga im je suđeno pronađen je 2016. godine u napuštenoj kući, dan nakon ubistva Podgoričanina Srđana Vlahovića (30), navodno bliskog suprotstavljenom kavačkom klanu.

Dedovića i braću Jovana i Igora Vukotića policija je označila šefovima škaljarskog klana.

Među kotorskim kriminalnim klanovima već tri godine bjesni rat, čiji je rezultat više od deset ubijenih, nekoliko ranjenih... Među ubijenima istražitelji su evidentirali tri slučajne žrtve.

Nisam cvećka, ali nisam ni paker oružja

Kotoranin je poručio da nije cvjećka, ali da nije ni paker oružja.

Napisao je da moli javnost da njegovo reagovanje ne stavljaju u politički kontekst.

“Zamolio bih javnost i ljude koji se više godina bave mojim i životima mojih bliskih prijatelja da ovo pismo ne koriste u političke svrhe i ne stavljaju me, kao što često čine, u bilo kakvu političku grupaciju, jer nas to ne interesuje, a oni time opravdavaju sebe za zloupotrebe koje čine. Sve što želim je pravično suđenje, ništa više. Dakle, da nam se sudi po dokazima, a ne po telefonskim pozivima”, napisao je Kotoranin.

Bonus video: